ŽSK zvýši daň z motorových vozidiel v priemere 7,66 percenta

NETKY.SK • 14 December 2010, 08:16 • 2 min
ŽSK zvýši daň z motorových vozidiel v priemere 7,66 percenta

ŽSK zvýši daň z motorových vozidiel v priemere 7,66 percenta

slovakia

left justify in out

Zvýšenie dane z motorových vozidiel v priemere o 7,66 percenta schválili na dnešnom zasadnutí poslanci Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). Všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré upravuje výšku dane z motorových vozidiel, nadobudne platnosť 1. januára 2011.
      Podľa predsedu ŽSK Juraja Blanára je dôvodom predovšetkým získanie väčších finančných prostriedkov na riešenie situácie v rámci Správy ciest ŽSK, na skvalitňovanie ciest a na podporu výkonu vo verejnom záujme v prímestskej doprave. „V niektorých častiach to bolo o 10 percent, v niektorých o 8 percent, v niektorých iba o 5 percent. A dokonca máme aj sadzby, ktoré sme vôbec nezvyšovali. Chceli sme zachovať verejnoprávny rozmer pri podpore výkonov vo verejnom záujme. Preto sme prvýkrát prišli s návrhom oslobodiť vozidlá používané na MHD v našich mestách o 50 percent zo stanovenej sadzby,“ povedal Blanár.
      Poslanec zastupiteľstva ŽSK Pavel Pavlásek uviedol, že daň z motorových vozidiel v ŽSK je vo viacerých položkách vozidiel najvyššia zo všetkých krajov na Slovensku. „Dopravcovia, ktorí sú povinní zaplatiť daň z motorových vozidiel sú tí, ktorí produkujú hodnoty a odvádzajú dane za to, čo vyprodukujú. Podielové dane pre samosprávny kraj sú o to vyššie, o čo sú oni aktívnejší, o čo viac zarobia, o čo viac odvedú daní. Čiže, vidím to ako dve nevýhody pre nich. Myslím si, že ŽSK by mal skôr vytvárať podmienky na dobré podnikanie a rozhodne zvyšovanie daní tomu neprospieva,“ dodal Pavlásek.
      Predseda ŽSK ďalej skonštatoval, že VZN zachováva oslobodenie od dane pre vozidlá požiarnej ochrany, pokiaľ neslúžia na podnikateľské účely, vozidlá pravidelnej autobusovej dopravy v rozsahu výkonu vo verejnom záujme a vozidlá diplomatických misií a konzulárnych úradov. ŽSK zachoval zníženie sadzby dane u vozidiel používaných na podnikanie, ktoré spĺňajú emisné limity úrovne EURO 3, 4 alebo 5. „Zníženú sadzbu dane majú aj vozidlá používané v poľnohospodárskej výrobe, a to o 20 percent,“ doplnil Blanár.
      Riaditeľ odboru financií Úradu ŽSK Stanislav Ulaher zdôraznil, že zvýšenie dane z motorových vozidiel by malo priniesť ŽSK do rozpočtu okolo 1 milióna eur. „Oproti minulému roku je výpadok v dani z motorových vozidiel asi 850.000 eur. Do konca roka ešte čakáme ďalší výpadok. Táto daň sa vyvíja zle, najmä v posledných dvoch mesiacoch. Druhým dôvodom je, že tieto dane slúžia ako zdroj krytia našich výdavkov. A výdavky, ktoré dávame na SAD a správu ciest enormne rastú,“ skonštatoval Ulaher.
      Zvýšením sadzieb dane z motorových vozidiel bude ŽSK podľa Blanára riešiť zlý stav ciest II. a III. triedy spôsobený systematickým obchádzaním mýta nákladnými vozidlami, ktoré tieto cesty preťažujú a znehodnocujú. Dodal, že tohtoročné povodne spôsobili ŽSK viaceré škody na cestách II. a III. triedy vo výške 2,3 milióna eur. „Z vybranej dane kraj financuje rekonštrukcie ciest a ich celoročnú údržbu, výkony vo verejnom záujme SAD-kám a dotuje cestovné zľavy obyvateľom. Poslednú úpravu dane z motorových vozidiel robil ŽSK v roku 2007,“ uzatvoril Blanár.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies