Vinohradníci na Tokaji postupne ukončujú zber tohtoročnej úrody

NETKY.SK • 27 Október 2010, 11:34 • 2 min
Vinohradníci na Tokaji postupne ukončujú zber tohtoročnej úrody

Vinohradníci na Tokaji postupne ukončujú zber tohtoročnej úrody

slovakia

left justify in out

Viacerí pestovatelia hrozna z tokajskej vinohradníckej oblasti na juhu Trebišovského okresu, ukončujú v týchto dňoch zber svojej úrody. Jaroslav Ostrožovič, ktorý obhospodaruje vinice na ploche 55 hektárov pri obci Veľká Tŕňa, ohodnotil sezónu 2010, aj napriek tlaku viacerých chorôb spôsobených intenzívnymi zrážkami, ako slušný priemer.
"Oberačky pomaly vrcholia, pretože sme zaznamenali už aj nejaký mráz, listy začínajú opadávať a zdravotný stav hrozna je oproti minulému roku horší," povedal pre TASR Ostrožovič. Podľa jeho slov dopadol záver tohtoročnej sezóny oproti pôvodným prognózam nakoniec celkom dobre. "Kvalita hrozna išla za posledné dva týždne rapídne hore. Dopracovali sme sa k tomu tým, že sme pred štyrmi až šiestimi  týždňami robili takzvaný prebierkový zber, kde sme čiastočne poškodené strapce dávali dole a zdravé sme nechávali, aby bol potenciál dozretia čo najvyšší," priblížil Ostrožovič.
Medziročný výpadok úrody hrozna odhadol pestovateľ asi na úroveň 20 až 30 %. "Tlak chorôb, ktoré podporili intenzívne zrážky, bol naozaj veľký, oproti ostatným rokom nám spadlo do konca augusta o 200 % viac zrážok. Zápasili sme predovšetkým s múčnatkou či perenespórou," vysvetlil Ostrožovič. Dodal, že počasie neprialo ani cibebam, ktoré sú potrebné pre výrobu tokajských výberov. "Ich tvorba bola veľmi skromná, išlo to skôr do hniloby ako do ušľachtilej plesne, putňové vína u nás v roku 2010 teda nebudú," poznamenal.
Tohtoročná úroda furmintu, lipoviny a muškátu žltého sa použije na výrobu odrodových vín. Dodal, že cukornatosť sa v rámci jednotlivých odrôd pohybuje v tomto roku na úrovni 19 až 22 stupňov normovaného muštomeru. Hrozno čaká v týchto dňoch proces jeho šetrného spracovania, následné sa pristúpi k odkaľovaniu a riadenej fermentácii. "Víno kvasíme v našich podmienkach väčšinou pri teplote 18 stupňov Celzia," doplnil  Ostrožovič.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies