I.Radičová vyzdvihla nutnosť vytvárať atmosféru úcty a lásky k starším

NETKY.SK • 21 Október 2010, 11:49 • 2 min
I.Radičová vyzdvihla nutnosť vytvárať atmosféru úcty a lásky k starším

I.Radičová vyzdvihla nutnosť vytvárať atmosféru úcty a lásky k starším

slovakia

left justify in out

img

Predstaviť možné prístupy k zvyšovaniu kvality života seniorov najmä v mestskom prostredí je cieľom konferencie s názvom "Seniori - hrozba alebo prínos pre spoločnosť?", ktorá sa dnes predpoludním začala v Bratislave. Odborná konferencia je jedným z výstupov kampane Staroba sa nás dotýka. Pripravila ju už druhý rok nadácia SOCIA v spolupráci s Kanceláriou Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku a Magistrátom hlavného mesta SR Bratislavy.
      Účastníkov konferencie prišla pozdraviť aj predsedníčka vlády SR Iveta Radičová, ktorá zdôraznila, že dôležitá je atmosféra v spoločnosti vo vzťahu k seniorom. "Je úžasné, že naši rodičia a starí rodičia sú pri nás dlhšie a záleží od nás, aké podmienky im pripravíme pre aktívny život. Bez našich starkých by sme boli veľmi ochudobnení," konštatovala premiérka. Vyzdvihla nezištnú pomoc väčšiny starých rodičov svojim deťom a vnúčatám a podelila sa s prítomnými o svoje spomienky na vlastných starých rodičov.
      Ako ďalej uviedla, veľa sa hovorí o problémoch v oblasti sociálnych služieb, o výške dôchodkov a iných otázkach súvisiacich so životom seniorov. "Ale bez ohľadu na finančné zdroje môžeme vytvoriť v spoločnosti miesto pre vzájomnú úctu a lásku. Seniori chcú byť súčasťou nášho života. Žime preto s nimi a nech oni žijú medzi nami", zdôraznila Radičová.
      Správkyňa nadácie SOCIA Helena Woleková poukázala na to, že otázka miesta seniorov v spoločnosti je vysoko aktuálna, o starobe treba hovoriť a hľadať realizovateľné riešenia existujúcich problémov. Dnešná konferencia chce zároveň predstaviť seniorov aj ako ľudí ochotných pomáhať iným, prispievať k rozvoju komunít. Ocenila skutočnosť, že sa na nej zúčastňujú zástupcovia rôznych sektorov vrátane podnikateľskej sféry.
      Na konferencii odzneli príspevky týkajúce sa života seniorov z rôznych hľadísk - historicko-náboženského, demografického, sociologického, z pohľadu rezortu zdravotníctva a iných. Poukázali na zdravotné či sociálne problémy seniorov, ale aj na ich schopnosti a skúsenosti, ich prínos pre spoločnosť a svoje rodiny.
      Predseda predstavenstva ING Životná poisťovňa, a.s., Viktor Kouřil sa vo svojom vystúpení zameral na dôchodkový systém v SR a v iných štátoch Európskej únie, financovanie dôchodkov, pripoistenie.      
      Na podujatí vystúpila i riaditeľka Kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku Darina Sedláková, ktorá hovorila o vytváraní podmienok pre aktívne starnutie, pre život seniorov v domácom prostredí, o zdravotníckej starostlivosti.
      Na programe konferencie boli aj príspevky o dlhodobej starostlivosti o starších ľudí, o dobrovoľníckej práci seniorov pre dôchodcov a ďalšie.
      Organizátori i účastníci konferencie chcú pomôcť zmeniť pohľad spoločnosti na seniorov a ukázať, že nie sú hrozbou, ale príležitosťou pre Slovensko zaradiť sa medzi krajiny, ktoré si vážia hodnoty vytvorené generáciou rodičov a vedia ich využiť na dobré ciele.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies