Na Žiarskom jarmoku si možno pochutnať aj na tradičných "hurkách"

NETKY.SK • 8 Október 2010, 12:02 • 2 min
Na Žiarskom jarmoku si možno pochutnať aj na tradičných "hurkách"

Na Žiarskom jarmoku si možno pochutnať aj na tradičných "hurkách"

slovakia

left justify in out

img

Na tradičnom Žiarskom jarmoku (8.–9.10.) si môžu Žiarčania i návštevníci pochutnať na klasických jarmočných špecialitách, pripravený je tiež kultúrny program v podobe rôznych kapiel.
"Či už je to folk, country, balkánska hudba, rôzne rockové kapely, folklór a podobne. V podstate každý návštevník si tam môže prísť na chuť nejakému žánru, ktorý obľubuje," povedal TASR hovorca mesta Martin Baláž. Program bude prebiehať v centre jarmoku na Svätokrížskom námestí.
Ako Baláž pokračoval, obyvatelia mestečka Svätý Kríž, ktoré sa neskôr premenovalo na Žiar nad Hronom, boli známi usporadúvaním jarmokov. Takisto svätokrížske ženy často chodili na jarmoky do širokého okolia. Ich špecialitou bola výroba "huriek" - jaterníc. Mali typickú receptúru na ich prípravu, ktorú nemal nikto iný. Keďže sa tieto ženy preslávili originálnymi a dobrými "hurkami", Žiarčanom v okolí dodnes zvyknú hovoriť "hurkári". Jarmočné špeciality ako hurky, pečené mäso či burčiak ponúkajú jarmočníci od štvrtka (7.10.), hoci jarmok ako taký sa začína až dnes. Návštevníci tu nájdu remeselné výrobky i rôzny tovar.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies