Lesy SR budú od roku 2011 predávať drevo elektronickou aukciou

NETKY.SK • 30 September 2010, 11:26 • 2 min
Lesy SR budú od roku 2011 predávať drevo elektronickou aukciou

Lesy SR budú od roku 2011 predávať drevo elektronickou aukciou

slovakia

left justify in out

img

Štátny podnik Lesy SR zavedie od 1. januára 2011 pri predaji dreva odberateľom elektronické aukcie. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol šéf Ministerstva pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja (MPŽPRR) SR Zsolt Simon. Reagoval tak najmä na údajne nevýhodné odberateľské zmluvy, ktoré Lesy, š.p., uzavreli pred jeho nástupom do kresla ministra.
"Aby sa nemohli diať takéto nekalé praktiky v budúcnosti, ako zriaďovateľ štátneho podniku som rozhodol o tom, že má postupne zaviesť a spustiť elektronické aukcie dreva," oznámil Simon.
"O svojom rozhodnutí som minulý týždeň v piatok (24.9.) informoval aj vládu, ktorá s takýmto prístupom súhlasila," povedal. Pripomenul, že nový systém predaja dreva elektronickou aukciou je aj riešením v zmysle programového vyhlásenia vlády.
Určitý objem predaja dreva zo štátneho podniku sa má predávať v elektronických aukciách už od 1. januára budúceho roku, pričom predaj celého objemu dreva podniku má fungovať od 1. januára 2012. Výnimku z elektronického obchodovania budú mať len fyzické aukcie cenných sortimentov dreva na expedičných skladoch, ktoré sa dajú lepšie speňažiť priamo na mieste.
Trh podľa Simona nastaví ceny. "Všetci budú mať rovnaké príležitosti dostať sa k drevu bez vplyvu lobistov a politikov. Pre nás je prirodzené, aby tento proces bol absolútne transparentný," podotkol.
"Každý odberateľ na budúci rok, aj keď má podpísanú zmluvu, ktorá je uzatvorená na dodané množstvo, bude mať totožnú cenu. Tým sa zabráni, aby bol niekto na trhu s drevom zvýhodnený či znevýhodnený," povedal. Problémy pri obchodovaní s drevom vyplývajúce z rôznej ceny pre každého odberateľa podľa neho zaniknú.
Informoval zároveň, že štátny podnik Lesy SR by mal mať v poslednom štvrťroku 2010 tržby za drevo vyššie o 650.000 eur, a to najmä vďaka zvýšeniu ceny jedného kubického metra dreva v priemere o 5 eur pre tzv. veľkých odberateľov dreva.
Lesy SR, š. p., Banská Bystrica, vznikol zápisom do Obchodného registra SR v októbri 1999. Jeho zakladateľom je rezort pôdohospodárstva. Predmetom jeho činnosti je najmä správa lesného a iného majetku vo vlastníctve SR. Eviduje kmeňové imanie v hodnote 1,41 miliardy eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies