AKTUALIZÁCIA: Puigdemont môže opustiť Taliansko. V októbri príde na výsluch

NETKY.SK • 24 September 2021, 07:55 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Puigdemont môže opustiť Taliansko. V októbri príde na výsluch

SASSARI – Iniciátora referenda za nezávislosť Katalánska Carlesa Puigdemonta zadržali po príchode na ostrov Sardínia. Sudkyňa však nevidí dôvod, prečo by nemohol byť na slobode.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 24. septembra 21:40

 

Carles Puigdemont opustil v piatok okolo 18:00 väzenské zariadenie na Sardínii, kde ho umiestnili po zadržaní. Informoval o tom katalánsky denník El Periódico.

 

img

 

Podľa pôvodných informácií, ktoré priniesla agentúra ANSA, mal Puigdemont po prepustení ostať na ostrove, až kým rozhodnú o jeho prípadnom vydaní do Španielska. V najnovšej správe talianskej agentúry, ktorá sa odvoláva na jeho advokáta Agostinangela Marrasa, však píšu, že Puigdemont sa po prepustení môže pohybovať bez obmedzení až do výsluchu, na ktorý sa má dostaviť 4. októbra.

 

Podľa katalánskeho denníka z rozhodnutia súdu vyplýva, že Puigdemont medzitým môže opustiť Taliansko.

 

Aktualizácia 24. septembra 17:30

 

 

 

Sudkyňa na talianskom ostrove Sardínia v piatok nariadila prepustiť bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta, ktorého polícia zadržala vo štvrtok v meste Alghero na Sardíni na základe medzinárodného zatykača vydaného v októbri 2019.

 

Podľa rozhodnutia sudkyne Plinie Azzenovej však Puigdemont musí zostať na ostrove, kým nerozhodnú o jeho prípadnom vydaní do Španielska. Informovala o tom talianska agentúra ANSA.

 

img

 

 

 

Sudkyňa nepovažovala zadržanie Puigdemonta za nezákonné, avšak zároveň podľa nej neexistuje dôvod používať proti bývalému šéfovi katalánskej vlády takéto opatrenia.

 

Španielsky premiér Pedro Sánchez predtým vyhlásil, že Puigdemont sa musí postaviť pred španielsky súd za účasť na neúspešnom pokuse o vyhlásenie nezávislosti Katalánska v roku 2017.

 

Pôvodná správa

 

Polícia na Sardínii zadržala bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta. Ako uvádza denník La Vanguardia, europoslanec skončil v putách na základe zatykača vydaného španielskym najvyšším súdom. Politik, ktorý žije už niekoľko rokov v exile, sa v piatok pravdepodobne postaví pred súd v Taliansku. 

 

Puigdemont vycestoval na taliansky ostrov, aby sa zúčastnil folklórneho festivalurokoval s miestnymi politikmi, ktorí sa snažia o nezávislosť Sardínie. „Keď pristál na letisku v Algheru, zatkla ho polícia,“ potvrdila Puigdemontove zadržanie jeho poslanecká kancelária. Súd dnes rozhodne, či bývalého katalánskeho lídra vydá do Španielska. Napriek tomu, že Puigdemont je členom Európskeho parlamentu, bol pozbavený poslaneckej imunity. Voči rozhodnutiu sa síce odvolal, do dnešného dňa však súd v tejto veci nerozhodol. 

 

 

Za usporiadanie protiústavného referenda o nezávislosti Katalánska v októbri 2017 sa má v rodnej krajine postaviť pred súd. Keďže ho belgické úrady odmietajú vydať, proces by mal uskutočniť v Belgicku. Za podporu pri organizovaní referenda boli v Španielsku odsúdení viacerí členovia bývalej katalánskej vlády. Tento rok im vláda v Madride udelila milosť a prepustila ich na slobodu. Tá sa však nevzťahuje na Puigdemonta a ďalších politikov, ktorí pred spravodlivosťou utiekli za hranice. 

 

Prečítajte si tiež: Traja katalánski separatisti prišli o imunitu, odobral im ju Európsky parlament

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies