AKTUALIZOVANÉ: Poslanci stopli Pellegriniho deklaráciu za predčasné voľby. Šesťstotisíc podpisov môžu hodiť do Dunaja

NETKY.SK • 23 September 2021, 11:20 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Poslanci stopli Pellegriniho deklaráciu za predčasné voľby. Šesťstotisíc podpisov môžu hodiť do Dunaja

BRATISLAVA - Mimoparlamentná strana Hlas-SD získala spojenca v odídencoch z hnutia ĽSNS, ktorí im dodali svoje podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu s cieľom odvolať vládu Eduarda Hegera.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 23. septembra 12:55

 

Plénum Národnej rady (NR) SR dnes odmietlo návrh uznesenia nezaradených poslancov okolo Petra Pellegriniho k Deklarácii 1. septembra. Tá hovorí o referende za vypísanie predčasných volieb. Uznesenie podporilo 61 zo 129 prítomných poslancov.

 

Pellegriniho poslanci v deklarácii zdôraznili, že moc pochádza z ľudu a občania majú právo korigovať činnosť politikov aj počas volebného obdobia. Aj týmto spôsobom chceli dosiahnuť, aby sa konalo referendum o skrátení volebného obdobia

 

V deklarácii sa preto podľa bývalého premiéra píše, že referendum je plne ústavným, demokratickým a legitímnym nástrojom na presadzovanie vôle ľudu.

 

Referendum sa konať nebude

"Všetky legálne a zákonné snahy o vypísanie referenda o predčasných parlamentných voľbách boli vládnou koalíciou zmarené," uviedol líder strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) Peter Pellegrini. Skonštatoval, že akákoľvek nádej o konaní referenda sa rozplynula a 600-tisíc podpisov občanov „hodila koalícia do Dunaja".

„Koalícia si uvedomila, že referendum by bolo po rokoch úspešné a ľudia by ich hnali z funkcií preč. Preto prijali kroky, aby referendum nebolo vyhlásené a snažia sa čo najdlhšie udržať na svojich postoch," myslí si Pellegrini. V strane Hlas-SD preto budú podľa jeho slov robiť všetko pre to, aby sa táto vláda čo najskôr „porúčala do zabudnutia".

 

Aj fašisti sú dobrí
Pellegrini verí, že nezaradení poslanci a členovia Hlasu-SD získajú desať chýbajúcich podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze, na ktorej chcú vysloviť nedôveru celej vláde pod vedením premiéra Eduarda Hegera.

 

Strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) 21. septembra vyhlásila, že dodá Hlasu-SD všetkých 26 podpisov na zvolanie tejto schôdze.

 

Pellegrini dnes ozrejmil, že sa tak zatiaľ nestalo. Nateraz majú dodané podpisy od poslancov za stranu Republika a od nezaradených poslancov okolo Tomáša Tarabu.

 

Mohlo by vás zaujíať: Predčasné voľby sa konať nebudú. Pozrite si reakcie politikov na rozhodnutie Ústavného súdu

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies