Súd v Madride nevyhovel exšéfovi venezuelskej rozviedky. Chcú ho vydať do USA

NETKY.SK • 21 September 2021, 07:00 • 2 min
Súd v Madride nevyhovel exšéfovi venezuelskej rozviedky. Chcú ho vydať do USA

MADRID - V Spojených štátoch amerických je Hugo Armando Carvajal obvinený z obchodovania s drogami.

slovakia

left justify in out

Španielsky najvyšší súd odmietol v pondelok pozastaviť platnosť rozhodnutia vlády, ktoré umožňuje vydanie bývalého šéfa venezuelskej vojenskej rozviedky Huga Armanda Carvajala do USA. Informovala o tom agentúra AP.

 

Muž na úteku

Najvyšší súd tak nevyhovel žiadosti Carvajalových právnikov, pričom svoj verdikt odôvodnil tým, že obhajoba proti vlaňajšiemu rozhodnutiu vlády nepredložila žiadne nové dôkazy. Carvajal (61), ktorý je v Spojených štátoch stíhaný za obchodovanie s drogami, sa proti rozhodnutiu španielskeho kabinetu odvolal už v máji minulého roka, čo však súd rovnako zamietol.

 

Proces týkajúci sa Carvajalovho vydania do USA však zatiaľ nie je ukončený. Súdy sa aj naďalej zaoberajú jeho žiadosťou o azyl podanou v ŠpanielskuCarvajala polícia zadržala 9. septembra v malom byte v Madride. Podľa polície tam žil v úplnej izolácii, nevychádzal von, ani sa nepozeral z okien. Na úteku bol od novembra 2019, iba pár dní po tom, ako španielsky najvyšší súd rozhodol, že ho vydá do USA.

 

Podporoval drogový kartel

Carvajal, známy ako  El Pollo (Kurča), pôsobil v rokoch 2004-2011 na čele venezuelskej vojenskej spravodajskej služby. Bol blízkym spolupracovníkom venezuelského lídra Huga Cháveza. O hodnosť Carvajala pripravila administratíva Nicolása Madura, ktorý bol Chávezovým nástupcom.

 

Carvajal totiž vo februári 2019 vyjadril podporu vodcovi opozície Juanovi Guaidóovi, ktorý sa krátko predtým vyhlásil za úradujúceho prezidenta Venezuely. Bývalý šéf rozviedky potom utiekol do Dominikánskej republiky a odtiaľ do Španielska. Americké ministerstvo financií po Carvajalovi pátra už dlhší čas. Podozrieva ho, že poskytoval Revolučným ozbrojeným silám Kolumbie (FARC) podporu pri obchodovaní s drogami.

 

Na základe obvinenia vzneseného v New Yorku v roku 2011 Carvajala obvinili z koordinácie prepravy viac ako 5,6 tony kokaínu z Venezuely do Mexika v roku 2006. Táto zásielka mala smerovať do USA. Ak Carvajala uznajú vinným, hrozí mu desať rokov väzenia až doživotieCarvajal všetky obvinenia popiera.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies