Advokátska komora podáva pomocnú ruku! Chce pracovať na obnove dôvery v štát

NETKY.SK • 17 September 2021, 18:20 • 2 min
Advokátska komora podáva pomocnú ruku! Chce pracovať na obnove dôvery v štát

BRATISLAVA - Značná časť slovenských advokátov, ktorí boli oslovení v prieskume, uviedla, že sa opakovane stretli s nezákonným donútením OČTK v trestných veciach zo strany NAKA Bratislava a NAKA Západ!

slovakia

left justify in out

Slovenská advokátska komora (SAK) bude sledovať prácu a výsledky odbornej pracovnej skupiny, ktorá má za úlohu pripraviť návrhy zmien pre zlepšenie fungovania súdov, polície a prokuratúry. V prípade, ak budú zástupcovia SAK pozvaní do tejto pracovnej skupiny, radi sa zúčastnia práce v nej a zapoja sa do debaty a tvorby nových predpisov. Informovala o tom hovorkyňa advokátskej komory Alexandra Donevová.

 

Nezákonný modus operandi NAKA
Komora advokátov pripomenula prieskum medzi 71 advokátmi zaoberajúcimi sa trestným právom, ktorý uskutočnila SAK na jar tohto roku. Predmetom prieskumu boli ich skúsenosti týkajúce sa zákonnosti postupov orgánov činných v trestnom konaní, teda polície a prokuratúry.

 

Až 72 percent opýtaných obhajcov uviedlo, že nezákonné donútenie je bežnou praxou orgánov činných v trestnom konaní. Len 28 percent sa vyjadrilo, že sa s praktikami nezákonného donútenia nestretli.

Nezákonné donútenie ako modus operandi označilo najviac respondentov v prípade odboru Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bratislava a odboru NAKA Západ.

 

Na prieskume sa zúčastnilo 22 obhajcov z Bratislavského kraja. V prípade každého z pracovísk NAKA minimálne 60 percent odpovedí potvrdilo občasný, častý alebo bežný výskyt nezákonného donútenia v praxi.

 

Samostatne bola uvedená v podotázke kriminálna polícia, v prípade ktorej až 88,2 percenta odpovedí potvrdilo občasný, častý alebo bežný výskyt nezákonného donútenia v praxi.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZOVANÉ: Premiér potvrdil, že do bezpečnostných zložiek štátu sa infiltrovala mafia!

 

Advokáti ostali bez odpovede
Celkovo 59 percent advokátov sa stretlo aj s tým, že ich klientovi bolo prisľúbené vylúčenie jeho veci na samostatné konanie a zároveň určité výhody, ak poskytne výpoveď, ktorá bude usvedčujúcim dôkazom proti spoluobvinenej osobe. Advokáti sa stretli aj s nátlakom, aby ukončili obhajobu klienta alebo s nátlakom na klienta, aby ukončil spoluprácu s advokátom.

Výsledky prieskumu SAK v máji 2021 predložili ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej, generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi, ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi a policajnému prezidentovi Petrovi Kovaříkovi.

 

„Aj napriek prísľubu, že sa vecou budú príslušné orgány zaoberať, sme k dnešnému dňu nedostali žiadnu odpoveď. Výsledky prieskumu preto zverejňujeme a poskytneme ich aj pracovnej skupine zriadenej vládou,“ dodala SAK.
 

Prečítajte si tiež: Igor Matovič: Aktuálne je potrebné riešiť bezpečnostnú situáciu v krajine!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies