Jaromír Čižnár dnes na súde potvrdil, že mu Trnka pred Ficom púšťal nahrávku Gorily

NETKY.SK • 7 September 2021, 12:00 • 2 min
Jaromír Čižnár dnes na súde potvrdil, že mu Trnka pred Ficom púšťal nahrávku Gorily

BRATISLAVA - Na súd s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom v kauze zatajovania nahrávky známej ako Gorila prišiel vypovedať aj ďalší bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

slovakia

left justify in out

Trnka je obžalovaný pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súvislosti s utajovaním nahrávky Gorila, ku ktorej mal mať prístup v rokoch 2007 až 2014. Nahrávku mu podľa obžaloby poskytol do úschovy v súčasnosti odsúdený podnikateľ Marian Kočner. Tú mal následne využiť pri vydieraní finančníka Jaroslava Haščáka.

 

Fico Trnku vyhodil aj s nahrávkou
Čižnár pred súdom opísal stretnutie na Úrade vlády SR s vtedajším premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) a Dobroslavom Trnkom.

 

Obžalovaný im mal na stretnutí pustiť časť z nahrávky Gorila. Podľa Čižnára na to Fico reagoval otázkou „Čo to má byť?“. Obžalovaný mal odpovedať, že „také zaujímave veci“ a následne Robert Fico obžalovaného vyhodilMalo sa to stať v roku 2008 alebo 2009.

 

Čižnár uviedol, že identifikoval hlas nebohého dlhoročného člena strany Smer–sociálna demokracia Františka Határa. Druhý hlas, ktorý má údajne patriť podnikateľovi Jaroslavovi Haščákovi, nespoznal. „Doteraz ľutujem, že som sa tam nechal nahovoriť ísť,“ dodal Čižnár.

 

Trnka kontruje Čižnárovi
Trnka po Čižnárovej výpovedi skonštatoval, že k takémuto opisovanému stretnutiu nikdy neprišlo. „Udalosti, ktoré spomínal pán Čižnár, keď ma mal doktor Fico vyhodiť z úradu vlády, si musel svedok Čižnár pomýliť s nejakým iným stretnutím. Ja som nemal žiadne problémy s doktorom Ficom. Naopak, doktor Fico v tom čase 2008 – 2009 mohol byť oprávnene nahnevaný na doktora Čižnára, keďže zabránil sestre doktora Fica v kariérnom postupe na prokuratúre a vzhľadom na tú situáciu som tento problém riešil ja,“ pokračoval bývalý generálny prokurátor.

Samosudca Okresného súdu Bratislava I. na pojednávanie zavolal aj svedka Miloša Bystrianského, ktorý pracuje ako informatik na generálnej prokuratúre. Obžalovaný od neho údajne žiadal zašifrovať USB kľúč. Neskôr ho tiež požiadal, aby mu na tento kľúč skopíroval zvukové súbory z CD alebo DVD nosičov.

 

„Po tom, čo som súbory skopíroval, som skúšal funkčnosť. Pustil som si súbory a počul som šum a hlasy dvoch ľudí,“ povedal svedok. Hlavné pojednávanie sudca prerušil do pondelka (13. septembra) do 9:00 hodiny.

 

Nahrávku skrýval pred vyšetrovateľmi
Podľa polície Trnka zločin spáchal ako verejný činiteľ zneužitím svojej právomoci, a to závažnejším spôsobom konania a po dlhší čas.

 

„Od osoby M. K. mal prevziať zvukovú nahrávku obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov. Z rozhovorov na nahrávke mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru. Nahrávku mal ukrývať na viacerých miestach namiesto toho, aby ju odovzdal orgánom činným v trestnom konaní,“ informovala ešte začiatkom marca polícia.

 

Podľa záverov vyšetrovateľa si tak Dobroslav Trnka nesplnil povinnosť, ktorá mu vyplývala zo zákona, a to stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel.

 

Na pondelkovom pojednávaní bývalý generálny prokurátor vyhlásil, že sa cíti nevinný a zároveň odmietol možnosť uzatvoriť dohodu o vine a treste. Trnka pôsobil vo funkcii generálneho prokurátora v rokoch 2004 až 2011.
 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Dobroslav Trnka sa cíti nevinný v kauze zatajovania nahrávky Gorily



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies