Židia oslávia Nový rok 5782

NETKY.SK • 3 September 2021, 15:26 • 2 min
Židia oslávia Nový rok 5782

BRATISLAVA - Už onedlho oslávia Židia na celom svete Nový rok 5782. Je pre nich vhodnou príležitosťou na nápravu zlých vzťahov.

slovakia

left justify in out

Roš ha-šana  je židovský novoročný sviatok. Slávi sa 1. a 2. dňa židovského mesiaca tišri. Súčasťou liturgie je trúbenie na baraní roh šofar. Roš ha-šana začína desať dní pokánia, ktoré sa nazývajú aj  Strašné dni.

 

Šofar je staroveký hudobný nástroj vyrobený z baranieho rohu, ktorý je dodnes súčasťou židovských sviatkov.

 

Tohto roku sa slávi od 6. 9. do 8. 9. 2021. Na slávnostnom stole nemôžu chýbať hlava ryby a chala. Čas Nového roka je aj časom, kedy sa Židia zamýšľajú nad skutkami, ktoré vykonali.

 

Je ideálnou príležitosťou pre nápravu zlých vzťahov. Ide o vysoký židovský sviatok, lebo ponúka najvýnimočnejšiu príležitosť na sebapoznanie i rast. Počas všetkých židovských sviatkov, či na šabat, je zakázaná každá práca. V tieto dni nevysiela televízia, ani rozhlas. Sú zatvorené všetky obchody a úrady.Jedinou výnimkou je zdravotníctvo, polícia a armáda

 

,,K prichádzajúcemu Novému roku židovskej komunity prajem všetkým židovským spoluobčanom, ale i všetkým občanom Slovenskej republiky, veľa zdravia, šťastia, pohody a spokojnosti v živote. Shana Tova 5782" povedal  dnes exkluzívne pre Netky.sk profesor Pavel Traubner, čestný predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies