Lukašenko vyhlásil, že Rusko dodá Bielorusku lietadlá, helikoptéry a možno aj S-400

NETKY.SK • 1 September 2021, 18:11 • 2 min
Lukašenko vyhlásil, že Rusko dodá Bielorusku lietadlá, helikoptéry a možno aj S-400

MINSK – Bieloruský prezident Alexander Lukašenko uviedol, že Rusko čoskoro poskytne jeho krajine desiatky lietadiel, helikoptér, systémov protivzdušnej obrany a možno aj protilietadlových raketových systémov S-400.

slovakia

left justify in out

„V blízkej budúcnosti nám budú z Ruskej federácie doručené desiatky lietadiel, desiatky helikoptér a najdôležitejšie zbrane protivzdušnej obrany. Možno aj S-400. Skutočne ich potrebujeme, už som o tom hovoril,“ cituje Lukašenkove slová tlačová agentúra BelTA.

 

„Skrátka, najmodernejšie vybavenie. Ak na cvičeniach Zapad-2021 uvidíme, že potrebujeme niečo iné, potom kúpime z Ruskej federácie a uvedieme do prevádzky,“ dodal bieloruský líder. Minsk sa zaujíma o ruské zbrane.

 

Prezident Lukašenko začiatkom augusta na stretnutí so zástupcami tlače a verejnosti oznámil, že Bielorusko má záujem o dodávku ruských protilietadlových raketových systémov S-400.

 

Informoval, že bieloruská strana požiadala ruského prezidenta Vladimíra Putina o dodávku S-400 „za rozumnú cenu, na úver“. Lukašenko vtedy vyjadril presvedčenie, že Bielorusko dostane S-400 od Ruskej federácie.

 

Bieloruský prezident tiež uviedol, že Minsk plánuje použiť časť finančných prostriedkov prijatých od Ruska ako pôžičku na výstavbu jadrovej elektrárne na nákup moderných zbraní v Ruskej federácii.

 

Podľa neho hovoríme o sume od 300 do 500 miliónov dolárov. Alexander Volfovich, štátny tajomník Bezpečnostnej rady Bieloruska, ktorý bol prítomný na stretnutí s hlavou štátu, uviedol, že plán rozvoja ozbrojených síl krajiny počíta s nákupom najmenej troch ďalších batérií Tor-M2.

 

Putin a Lukašenko plánujú 9. septembra na stretnutí v Moskve diskutovať o odborných programoch pripravených vládami oboch krajín a medzinárodných problémoch.

 

Bieloruský veľvyslanec v Ruskej federácii Vladimir Semashko v utorok poznamenal, že po troch rokoch sú krajiny v cieli integračných plánov.

 

Posledná z 28 kariet na plyn môže byť pripravená podľa neho zhruba do 7. septembra. Semashko naznačil, že k podpisu týchto dokumentov na vládnej úrovni by mohlo dôjsť v Minsku 10. septembra na zasadnutí Rady ministrov štátu Únie Bielorusko a Rusko.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies