VIDEO: Hurikán Ida spôsobil v USA rozsiahle výpadky elektriny, hlásia prvú obeť

NETKY.SK • 30 August 2021, 11:17 • 2 min
VIDEO: Hurikán Ida spôsobil v USA rozsiahle výpadky elektriny, hlásia prvú obeť

NEW ORLEANS - Hurikán Ida v nedeľu zasiahol americké pobrežie ako jedna z najsilnejších búrok v dejinách Spojených štátov a spôsobil výpadok prúdu v celom New Orleans.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ hurikánu pripisujú jednu obeť po tom, ako na dom v Prairieville, na predmestí Baton Rouge, spadol strom. Bez elektriny je viac ako milión zákazníkov v Louisiane a ďalších asi 40-tisíc v Mississippi.

 

 

Prečítajte si: Hurikán Ida spôsobil na Kube zosuvy pôdy! Z Havany evakuovali tisíce ľudí

Ida zasiahla Louisianu a Mississippi ako hurikán štvrtej kategórie presne 16 rokov po tom, ako oblasť zasiahol hurikán Katrina, ktorý si v roku 2005 vyžiadal 1 800 mŕtvych. Ida pevninu zasiahla asi 72 kilometrov západne od miesta, kde prvý raz udrela Katrina, ktorá bola hurikánom tretej kategórie.

Vietor s rýchlosťou asi 230 kilometrov za hodinu radí Idu na piate miesto medzi najsilnejšie hurikány, ktoré zasiahli pevninské Spojené štáty. O hodinu neskôr zoslabla na búrku prvej kategórie s maximálnym vetrom 155 kilometrov za hodinu a ďalej sa posúvala do vnútrozemia.

Predpovede však stále varujú pred silným vetrom, dažďom, ktorý by mohol spôsobiť prívalové povodne, a život ohrozujúcim prílivom.

Americký prezident Joe Biden sa vyjadril, že Ida bude život ohrozujúca a spôsobí rozsiahle škody. Štát Louisiana zároveň vyhlásil za miesto katastrofy a uvoľnil prostriedky na záchranné operácie, informuje spravodajský portál BBC.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies