Exprezidentka Bolívie sa vo väzbe pokúsila o samovraždu. Čelí obvineniam z terorizmu a sprisahania

NETKY.SK • 23 August 2021, 10:46 • 2 min
Exprezidentka Bolívie sa vo väzbe pokúsila o samovraždu. Čelí obvineniam z terorizmu a sprisahania

LA PAZ - Bývalá hlava štátu Bolívie, Jeanine Áňézová, si vo svojej cele podrezala žili. Aktuálne je mimo ohrozenia života.

slovakia

left justify in out

Jej stav je v súčasnosti stabilizovaný. Ako uviedla exprezidentkyna sestra, dôvodom pokusu o samovraždu sú "vážne depresie" z väzby. Áňézová čaká na súdny proces za údajnú účasť na štátnom prevrate z roku 2019.

 

Opozícia stojí za Áňézovou

"V súčasnosti sa nachádza vo väzenskom zariadení v spoločnosti svojej rodiny," povedal riaditeľ správy väzníc Juan Carlos Limpias s tým, že prítomnosť rodiny by mohla zlepšiť jej stav.

 

Exprezidentka si podľa denníka El Comercio podrezala žily na predlaktí. Minister vnútra Eduardo del Castillo však uviedol, že Áňézová má iba "škrabance" na ramene.

 

Bolívijská opozícia kritizuje vládu za zaobchádzanie s exprezidentkou a žiada jej prepustenie z väzby. Áňezovej rodina ešte pred incidentom požadovala, aby Áňézovú previezli do nemocnice pre problémy s vysokým krvným tlakom.

 

Protesty si vyžiadali obete  

Bolívijská prokuratúra v piatok (20. augusta) uviedla, že bývalá bolívijská prezidentka môže čeliť obvineniam z genocídy a iných zločinov. Obvinenia sa vzťahujú k úmrtiu 20 ľudí počas nepokojov v roku 2019, za čo Áňezová nesie podľa prokuratúry zodpovednosť.

 

Áňezová sa dostala do prezidentského úradu ako dočasná hlava štátu v novembri 2019 po tom, ako dovtedajší prezident Evo Morales po niekoľkotýždňových protestoch proti svojmu spornému opätovnému zvoleniu do neústavného štvrtého funkčného obdobia odstúpil a utiekol z krajiny.

 

Áňezovú zatkli v marci a odvtedy je vo vyšetrovacej väzbe. Exprezidentka tiež čelí obvineniam z terorizmu, buričstva a sprisahania. Jej zadržanie vyvolalo rozsiahle medzinárodné odsúdenie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies