Taliban narazil na problém. Je ním dočasný prezident Sállih, ktorý v nedobytej provincii vyhlásil odboj

NETKY.SK • 22 August 2021, 09:05 • 2 min
Taliban narazil na problém. Je ním dočasný prezident Sállih, ktorý v nedobytej provincii vyhlásil odboj

MOSKVA - Provincia Pandžšír je jedinou provinciou v krajine, ktorú sa hnutiu Taliban nepodarilo obsadiť. Bývalý exprezident Amrulláh Sálih tam dokonca vyhlásil odboj a nespokojný ľud vyzýva, aby sa k nemu pridali a spoločne si prinavrátili ukradnutú krajinu.

slovakia

left justify in out

Ruský veľvyslanec v Kábule v sobotu oznámil, že Taliban požiadal jeho ambasádu, aby predstaviteľom jedinej oblasti Afganistanu, ktorú sa militantnému hnutiu nepodarilo dobyť, odovzdala ponuku na dohodu. Informovala o tom agentúra AP.

 

Taliban sa chce vyhnúť krviprelievaniu

Veľvyslanec Dmitrij Žirnov uviedol, že podľa odkazu zástupcu politického vedenia Talibanu pre bojovníkov v údolí Pandžšír hnutie dúfa v dosiahnutie politickej dohody o vyriešení tamojšej situácie, ktorým by sa obe strany vyhli krviprelievaniu.


Prominentní predstavitelia Pandžšíru v posledných dňoch avizovali odboj voči Talibanu s tým, že ho neuznajú za legitímneho vládcu Afganistanu. Do Pandžšíru sa uchýlili viacerí afganskí predstavitelia vrátane bývalého viceprezidenta Amrulláha Sáliho, ktorý sa vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny.

 

 

Súvisiaci článok: Exviceprezident Afganistanu sa postavil Talibanu. V nedobytej provincii vyhlásil odboj!

 

Nedobytný Pandžšír

Podľa niektorých zdrojov sa v údolí zhromaždilo aj vyše 6 000 bojovníkov z radov armády, špeciálnych síl a miestnych milícií. V sobotu sa tiež objavili správy, podľa ktorých tieto jednotky dobyli tri okresy susednej provincie Baghlán severne od Pandžšíru, uviedla agentúra Reuters.

 

Provincia Pandžšír, ktorá sa nachádza iba 100 kilometrov severne od afganskej metropoly Kábul, bola baštou niekdajšej protitalibanskej Severnej aliancie. Tá v roku 2001 spolupracovala so Spojenými štátmi americkými počas vojenského zásahu v Afganistane.

 

 

Hnutie Taliban počas svojej vlády v rokoch 1996 – 2001 Pandžšír nedobylo. Hornaté údolie s úzkym vchodom sa totiž dá pomerne ľahko ubrániť.

 

Reuters dopĺňa, že toto údolie nedobyli ani sovietske vojská v 80. rokoch a stále je "posiate" vrakmi sovietskych ozbrojených vozidiel zničených pri vtedajších bojoch.

 

Mohlo by vás zaujímať: Posledný Žid žijúci v Kábule bráni synagógu vlastným telom!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies