Zomrel autor detskej literatúry Ján Turan

NETKY.SK • 16 August 2021, 09:40 • 2 min
Zomrel autor detskej literatúry Ján Turan

BRATISLAVA - Básnik, prekladateľ a autor literatúry pre deti, Ján Turan, zomrel v sobotu 14. augusta v Bratislave vo veku nedožitých 90 rokov.

slovakia

left justify in out

Ján Turan študoval na gymnáziu v Nových Zámkoch, pracoval na sekretariáte Zväzu slovenských spisovateľov v Bratislave, ako redaktor vo vydavateľstve Mladé letá, vedúci redaktor pôvodnej tvorby, zastupujúci riaditeľ Poetickej scény, pôsobil ako riaditeľ Štátneho bábkového divadla v Bratislave, bol šéfredaktorom časopisu Slniečko a bol vedúci redaktor pôvodnej tvorby vo vydavateľstve Mladé letá.

 

Možno vás zaujme: Legendárny Jozef Kroner sa vrátil do Sabinova ako Tóno Brtko

 

Bol tiež autorom mnohých básnických zbierok či lyricko-epickej skladby Slepý mak. Taktiež bol autorom leporel Poďme za vrátka, sú tam zvieratká , Zvieratká v ZOO , Ako sa Murko ženil, Psíček a mačička na rybačke.

 

Pre deti napísal dokonca básnickú zbierku Kľúčik, v obnovenom Slniečku od roku 1969 publikoval básne pre deti s občianskou tematikou. Bol autorom textov hravých detských piesní a angažovaných politických piesní zo 70. rokov. Je autorom libreta a textov piesní k muzikálu podľa Gogoľovho Revízora. 

 

Zostavil viaceré antológie slovenskej poézie a prózy, taktiež prekladal z češtiny a ruštiny. Príležitostne sa venoval literárnej publicistike, v ktorej sa sústredil na problémy literatúry pre deti a mládež a venoval sa aj problematike populárnej piesne. Po roku 1989 sa prednostne koncentroval na oblasť detskej literatúry, písal rozprávky i veršíky, ktoré vyšli v knižkách Medulienka, Kocúrik na čerešni, Taška Janka Hraška, Rozprávky štrbavej opičky a V rozprávkovej krajine hádaniek.

 

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies