Dôchodcovia sa môžu tešiť na mimoriadny 13. dôchodok

NETKY.SK • 11 August 2021, 13:45 • 2 min
Dôchodcovia sa môžu tešiť na mimoriadny 13. dôchodok

Skoro 1,4 milióna slovenských dôchodcov dostane tento rok vyplatený 13. dôchodok. Prilepšiť si môžu sumou od 50 do 300 eur, a to dokonca o mesiac skôr ako v minulosti.

slovakia

left justify in out

Mimoriadnu penziu dostanú všetci poberatelia dôchodkov. Jej suma sa bude pohybovať od 50 do 300 eur v závislosti od výšky dôchodku. Najviac, 300 eur, dostane dôchodca s dôchodkom alebo súčtom dôchodkov do úrovne životného minima, teda do 218,06 eura.

 

img

 

Možno vás zaujme: Dočkáme sa 200-eurových prídavkov na dieťa? Koalícia naďalej rokuje

 

Nárok na minimálnu sumu 13. dôchodku vo výške 50 eur, budú mať dôchodcovia s príjmom 912,60 eura a viac. „V tomto roku vyplatí štát, teda Sociálna poisťovňa, 13. dôchodok už v novembri spolu s príslušnou dôchodkovou dávkou. V minulých rokoch to bolo až v decembri,“ uviedla Eva Rovenská, hovorkyňa ministerstva práce. Analytik Martin Halás zase upozornil, že pôvodný zámer s trinástymi dôchodkami bol iný. „Tento rok navyše sľubovali politici, že na mimoriadne penzie nalejú ďalších 100 miliónov eur, no nestalo sa tak.“

 

"Trinásty dôchodok, schválený predchádzajúcou vládou, mal byť pre všetkých dôchodcov a vo výške pre tento rok viac ako 500 eur. Súčasná vláda z neho ponechala iba torzo. Trinásty dôchodok dostanú poberatelia od 50 eur do 300 eur. Tento rok politici sľubovali navýšenie o viac ako 100 miliónov eur, no k tomu neprišlo. Vláda síce pomáha aj seniorom s dôchodkom pod hranicou chudoby, avšak ide iba o jednorazové a podľa mňa nedostatočné opatrenie."

 

img

 

Prečítajte si tiež: Bude niekedy príspevok na opatrovanie v jednotnej sume?

 

Exminister práce Jozef Mihál upozornil, že na trinástu dávku majú u nás nárok len dôchodcovia. „Takí rodičia trinásty prídavok na dieťa nedostanú.“ 

 

"Ekonomická situácia na Slovensku je napätá, štátny rozpočet je v deficite, všetko ovplyvňuje korona. Je potrebné na podporu ekonomiky vynakladať stovky miliónov eur, čiže je veľmi ťažké nájsť čo len euro na zvýšenie sociálnych dávok. Nechcem hovoriť za dôchodcov, ale myslím si, že by si mali vážiť 13. dôchodky tak, ako sú, pretože napríklad rodiny s malými deťmi žiadny trinásty rodičovský príspevok nedostanú, ani trinásty daňový bonus na dieťa. Výsadu niečoho trinásteho, niečoho mimoriadneho, majú na Slovensku len dôchodcovia. Treba však oceniť ich dlhoročnú prácu, majú na to nárok."

 

Trinásty dôchodok nie je možné exekučne krátiť, pretože je to štátna sociálna dávka určená na zmiernenie sociálnej situácie poberateľov dôchodkov a príjemca ho dostane v takej výške, na akú má nárok. Exekútor naň nesmie siahnuť ani v prípade, že suma príde na účet v banke.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies