V Čechách začali vyšetrovať zrážku dvoch vlakov. Indície vedú k rušňovodičovi!

NETKY.SK • 6 August 2021, 10:23 • 2 min
V Čechách začali vyšetrovať zrážku dvoch vlakov. Indície vedú k rušňovodičovi!

PRAHA – Kriminalisti spustili vyšetrovanie okolností tragickej zrážky vlakov v Čechách. Podľa predbežných zistení sa technické poruchy na trati či na výhybke nepotvrdili.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom portál novinky.cz. Správe železníc a Českým dráham sa po zrážke dvoch vlakov podarilo odpratať trosky z koľajiska.

 

Nehoda si vyžiadala tri obete

Tragédia sa stala pri obci Milanče, pri ktorej zomreli tri osobyďalšie desiatky utrpeli zranenia. Pomocou žeriavu sa podarilo na koľaje osadiť nabúranú nemeckú lokomotívu vážiacu viac ako  80 ton, ktorú odtiahol do neďalekej stanice nehodový vlak. 

 

Nabúraný vagón Českých dráh sa ešte v priebehu štvrtka podarilo presunúť na lúku vedľa trate, kde ho rozrežú a následne zošrotujú. Aktuálne už Správa železníc pracuje na oprave koľajiska a výhybky

 

 

Ako uviedla hovorkyňa SŽ Radka Pistoriusová, trať by mala byť v prevádzke už v piatok podvečer. Pri zrážke sa poškodilo približne 300 metrov koľají. Dodala, že nemecká lokomotíva a vozne sa budú snažiť nejakým núdzovým spôsobom dostať po koľajach do Nemecka

 

Po koľajach železničiari presunú do depa Českých dráh aj motorový vlak RegioShark. Pôvodným zámerom bolo poškodenejšiu polovicu vlaku umiestniť mimo trať na trajler odviezť do depa. Nakoniec sa však poškodenú súpravu podarilo po koľajach dostať do stanice v obci Blížejov. 

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZÁCIA: V Českej republike sa zrazili vlaky! Zuzana Čaputová zaslala sústrastný telegram

 

Indície vedú k rušňovodičovi

Kriminalisti už začali trestné stíhanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu vo veci verejného ohrozenia z nedbanlivosti. Ako informoval český minister dopravy Karol Havlíček, rýchlik vošiel na úsek bez povolenia

 

Cieľom vyšetrovania bude zistiť, či išlo o chybu strojvedúceho alebo zlyhanie techniky. Materiálne škody sa odhadujú na viac ako 100 miliónov českých korún (takmer 4 milióny eur). 

 

 

Ako však už avizovali České dráhy, škody na poškodených súprave sa vyšplhajú najmenej na 170 miliónov korún (bezmála 6,7 miliónov eur).

 

Ako pre Českú televíziu uviedol generálny inšpektor Jan Kučera, podľa doterajších zistení sa nenašla žiadna technická závada.

 

Výhybka ako aj viditeľnosť návestidla bola podľa neho v poriadku. Vylúčil teda, že by k pochybeniu došlo na strane prevádzkovateľa železničnej trate. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies