Dôchodcovia pracujúci v sociálnych podnikoch by už nemali byť v nevýhode

NETKY.SK • 16 Júl 2021, 20:54 • 2 min
Dôchodcovia pracujúci v sociálnych podnikoch by už nemali byť v nevýhode

BRATISLAVA - Od začiatku budúceho roka sa za znevýhodnené osoby pracujúce v sociálnych podnikoch nemajú považovať poberatelia starobného, predčasného starobného alebo výsluhového dôchodku.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch, ktorý ministerstvo práce a sociálnych vecí predložilo do pripomienkového konania. Rezort práce tento návrh zdôvodňuje tým, že sociálne podniky vytvárajú medzitrh práce pre znevýhodnené osoby a zraniteľné osoby, ktoré sa ťažko uplatňujú na otvorenom trhu práce.

 

img

 

"U osoby, ktorá dosiahla dôchodkový vek, sa predpokladá, že ide na zaslúžený odpočinok po odpracovaných rokoch, avšak stále sa môže kedykoľvek zamestnať na otvorenom pracovnom trhu, ale už bez podpory sociálnemu podniku ako medzitrhu práce," argumentuje ministerstvo. Rezort odhaduje, že navrhovaná zmena sa dotkne približne 20 zamestnancov integračných sociálnych podnikov.

 

Zvyšovanie 
Novelou zákona sa má tiež zvýšiť hranica príjmu osôb, ktoré sa pre účely sociálneho podniku bývania považujú za oprávnených príjemcov spoločensky prospešného nájomného bývania. Hranica príjmu má stúpnuť zo štvornásobku na päťnásobok sumy životného minima, čím sa rozšíri počet oprávnených osôb a domácností.

 

img

 

"Návrh má pozitívny vplyv na prístup osôb, ktoré tvoria domácnosť a ich príjem je vyšší ako štvornásobok životného minima a zároveň neprevyšuje päťnásobok životného minima, k spoločensky prospešnému nájomnému bývaniu poskytovanému sociálnymi podnikmi bývania," uviedlo ministerstvo práce.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies