Pfizer požiada regulačné úrady USA, aby povolili posilňujúcu tretiu dávku vakcíny

NETKY.SK • 9 Júl 2021, 09:13 • 2 min
Pfizer požiada regulačné úrady USA, aby povolili posilňujúcu tretiu dávku vakcíny

WASHINGTON - Spoločnosť Pfizer sa chystá požiadať regulačné úrady Spojených štátov, aby udelili súhlas na aplikovanie tretej dávky vakcíny proti koronavírusu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Farmaceutický gigant tvrdí, že by to mohlo zvýšiť ochranu pred delta variantom koronavírusu. Podľa spoločnosti Pfizer by ďalšia dávka do 12 mesiacov mohla výrazným spôsobom posilniť imunitu.

 

img

 

Prečítajte si: Kto dostal prvú dávku vakcíny AstraZeneca, bude môcť dostať ako druhú Pfizer

 

Výskumy dokazujú, že očkovacia látka Pfizer i ďalšie široko používané vakcíny poskytujú silnú ochranu pred variantom delta, ktorý sa šíri rýchlejšie ako iné mutácie a v súčasnosti tvorí väčšinu nových prípadov v USA.

V prípade väčšiny vakcín sú dve dávky postačujúce pre vytvorenie vysokej hladiny protilátok bojujúcich s vírusom rôznych mutácií. Množstvo protilátok však časom ubúda, preto sa momentálne robia štúdie s cieľom zistiť, či a v akom období môžu byť potrebné posilňovacie dávky.

 

Mohlo by vás zaujímať: Na futbalovom štadióne v Bratislave zaočkujú aj ľudí bez pozvánky

 

Vedúci projektu spoločnosti Pfizer Mikael Dolsten uviedol, že nedávno hlásený pokles účinnosti vakcíny v Izraeli bol spôsobený väčšinou infekciami u ľudí, ktorí boli očkovaní v januári alebo februári. Ministerstvo zdravotníctva krajiny uviedlo, že účinnosť vakcín pri prevencii infekčných a symptomatických chorôb klesla v júni na 64%.

 

„Máme ešte málo údajov, ale myslím si, že trend je presný, a to šesť mesiacov, keďže Delta je najnákazlivejším variantom,“ uviedol Dolsten.  „Sme pripravení na posilňovacie dávky, ak vedci preukážu, že sú potrebné,“ uviedli FDA a CDC vo svojom spoločnom vyhlásení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies