Poslanci z OĽaNO chcú zabrániť špekuláciám pri rozdeľovaní dotácií z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín

NETKY.SK • 2 Júl 2021, 08:12 • 2 min
Poslanci z OĽaNO chcú zabrániť špekuláciám pri rozdeľovaní dotácií z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín

BRATISLAVA - Skupina koaličných poslancov Národnej rady predložila novelu zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín.

slovakia

left justify in out

Jej cieľom je zabrániť obchodným spoločnostiam v ovplyvňovaní rozdeľovania dotácií. Ako poslanci vysvetlili, tento fond je kľúčovým nástrojom kultúrneho života menšín, keďže finančne podporuje kultúrne projekty a udržiava tak tradície národnostných menšín. 

 

 

Prečítajte si: Rada vlády Slovenskej republiky pre ľudské práva diskutovala o povinnom očkovaní

„Za štyri roky svojej existencie fond zažil hneď niekoľko medializovaných káuz. O finančnej podpore z fondu rozhodovali rodinní príslušníci tých, ktorí z fondu žiadali finančné prostriedky,“ vysvetlil poslanec Peter Pollák z hnutia OĽaNO. Do odborných rád podľa neho volia členov organizácie a firmy. Stáva sa podľa neho, že jeden človek má viac organizácií, a teda aj nespravodlivo väčší vplyv na prerozdelenie finančných zdrojov fondu.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: OĽaNO obvinilo Most-Híd zo zneužívania Fondu na podporu kultúry pre menšiny

„Tento fond neslúžil tým, ktorí tie peniaze potrebujú najviac, ale slúžil veľmi úzkej skupine ľudí, ktorá si peniaze delila samým sebe. Okrem toho, že zákonom technicky zabránime obchodným spoločnostiam v špekulatívnom ovplyvňovaní rozdeľovania dotácií, ministerstvo kultúry ďalej vydá vyhlášku, na základe ktorej bude môcť jedna osoba zastupovať len jednu organizáciu. Aby sa nestávalo to, čo v minulosti, že pri voľbách do komisií rozdeľujúcich dotácie jedna osoba zastupovala až 20 rôznych organizácií, čiže disponovala 20 hlasmi. Toto už po nadobudnutí účinnosti novely zákona a vyhlášky ministerstva kultúry možné nebude,“ vysvetlil György Gyimesi z OĽaNO.

 

img

Poslankyňa Monika Kozelová, taktiež z OĽaNO, poukázala na podobné problémy aj v iných fondoch. „Či je to audiovizuálny fond alebo fond pre umenie, jednoducho, dialo sa to aj tam a je načase, aby sme v tom urobili poriadok. Samotné programové vyhlásenie vlády hovorí o tom, že treba tie fondy zákonne upraviť tak, aby kultúru už nebolo možné takýmito machináciami rozkrádať,“ podotkla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies