Američania uvalili sankcie na osem ruských lodí a firiem, ktoré budujú ruský plynovod do Nemecka

NETKY.SK • 20 Máj 2021, 10:45 • 2 min
Američania uvalili sankcie na osem ruských lodí a firiem, ktoré budujú ruský plynovod do Nemecka

REYKJAVÍK - Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena uvalila sankcie na ruské firmy a lode, ktoré pracujú na výstavbe plynovodu Nord Stream 2.

slovakia

left justify in out

Sankcie ohlásili v čase, keď sa šéf diplomacie USA Antony Blinken pripravoval na prvú osobnú schôdzku so svojim ruským partnerom Sergejom Lavrovom na Islande. Už skôr sa však očakávalo, že ich stretnutie bude poznačené spormi, keďže vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou sa výrazne zhoršili.

 

img

Sankcie sa týkajú ôsmich ruských lodí a firiem. Nemecká firma Nord Stream 2 AG a jej generálny riaditeľ podľa USA tiež porušujú americkú legislatívu, ale prezident Biden využil svoju právomoc a od sankcií ich oslobodil na základe výnimky v súvislosti s národnými záujmami. Neuplatnenie sankcií, pokiaľ ide o Nemecko, je „v súlade s našim záväzkom posilniť transatlantické vzťahy", uviedol americký minister zahraničných vecí vo vyhlásení. Konštatoval však, že Bidenova administratíva bude pokračovať v boji proti plynovodu Nord Stream 2.

Sporný plynovod má prepravovať zemný plyn z Ruska do Nemecka, čím sa zvýši vplyv Ruska ako dôležitého dodávateľa energií do Európy. USA tvrdia, že plynovod ohrozuje európsku energetickú bezpečnosť, zvyšuje vplyv Ruska a predstavuje riziká pre Ukrajinu a Poľsko, keďže ich obchádza.
 

Prečítajte si: Nemecký minister zahraničia Heiko Maas víta zmiernenie amerických sankcií voči plynovodu Nord Stream 2



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies