RECENZIA: Nemorálne príťažlivá Rosamunde Pike si vás pritiahne a vy z nej nespustíte zrak

NETKY.SK • 5 Máj 2021, 11:46 • 2 min
RECENZIA: Nemorálne príťažlivá Rosamunde Pike si vás pritiahne a vy z nej nespustíte zrak

Rosamunde Pike je dlhodobo jednou z najlepších filmových antihrdiniek. Jaj najnovší charakter, Marla Grayson, sa živí naozaj veľmi pochybným spôsobom. Nie preto, že by musela, ale preto, že chce byť bohatá a peniaze so sebou prinášajú rešpekt.

slovakia

left justify in out


Rosamunde Pike sa výborne zmocnila roly chladnej, nemorálnej manipulátorky, ochrankyne a právnej zástupkyne seniorov, ktorá svoje postavenie využíva tak rafinovane, že ich okráda o ich rokmi nadobudnutý majetok. Marla Grayson je ľudská predátorka, ktorá bez akýchkoľvek výčitiek odkopne starého človeka na smetisko dejín, ak tuší, že jej to prinesie peniaze. Prípady, kedy sú starčekovia ešte sebestační a netrpia demenciou, nie sú tak podstatné. Vo všetkom jej pomáha sieť rovnako chladných a nemorálnych lekárov, či vedúcich domovov dôchodcov, čoho je výsledkom, že Marla nepociťuje strach.

 

img

 

Peniaze znamenajú moc

Byť bohatým človekom automaticky znamená mať určitú moc. Nemusí ísť o moc nad ostatnými ľuďmi, aj keď sa to nevylučuje, ale prioritne hovoríme o moci nad svojím vlastným životom, čo pre hlavnú hrdinku predstavuje slobodu. Čokoľvek chcete, to si môžet kúpiť v dobe neskoršieho patriarchálneho kapitalizmu. Marla Grayson chce byť bohatá a chce žiť v luxuse, pretože vníma, že na svete exitujú len tva druhy ľudí; tí, ktorá sa dokážu v dravej kapitalistickej spoločnosti prispôsobiť a ťažiť z nej a tí, ktorých rovnaká spoločnosť dokope, rozžuje a nakoniec vypľuje. Marla si svoju skupinu vybrala aj s istým balíčkom hodnôt, medzi ktoré určite nepatrí morálka alebo súcit. 

 

img

 

Marla nie je vyslovene iba zlá, skôr by sme povedali, že je extrémne realistická až chvíľami cynická. Vo svojom živote mimo svojej práce, peňazí čí cieľov má aj tých, ktorých miluje; napríklad svoju priateľku. O to viac je hlavná (anti)hrdinka plná nenávisti, ak musí tieto veci alebo ľudí chrániť pred neočakávanými situáciami. Samú seba považuje za levicu, ktorá chráni svoje územie vybojované podvodmi, ale aj napriek tomu poctivo vydrené.  Nepozeráme sa vyslovene len na čiernobielu postavu a pre diváka je obtiažne sa s ňou stotožniť, ale aj napriek tomu sa po určitej chvíli môžete pristihnúť, že tej prešpekulovanej parazitujúcej levici veríte a fandíte.

 

Kto je obeťou?

 

To skutočné a neviditeľné zlo, s ktorým Marla splýva je produkt kapitalizmu,  teda jeho najhoršia podoba zobrazená v najhoršom možnom extréme, kedy je život človeka zredukovaný len na hmatateľný majetok. Marla vo filme predstavuje stelesnenie tejto ideológie. Režisér filmu J Blakeson mal vo svojich úmysloch na vrchole hlavne baviť, nie predkladať divákom poučky alebo nastavovať akékoľvek kritické zrkadlá, ponecháva hlavnej protagonistke aj trochu nutne očakávanej ľudskosti.

 

 

I Care a Lot je aktuálne najsledovanejším filmom na Netflixe v  Slovenskej a Českej republike a rozhodne si zaslúži, aby to tak ešte chvíľu zostalo. Film doprevádza hudba od skôr neznámeho Marca Canhama, ktorý s režisérom filmu spolupracoval už v minulosti. J Blakeson fantáziu pustil úplne na voľno, a tak sú pravidlá, podľa ktorých funguje svet jeho filmu tak trochu pritiahnuté za vlasy a vykreslenie mafiánskych postáv skôr pripomína karikatúry, ale žáner filmu to bez problémov uniesol. Úlohu hlavného mafiánskeho šéfa si zahral  Peter Dinklage. 

 

img

 

Britskú herekču Rosamunde Pike  sme mohli vidieť už v roku 2002 na veľkom plátne  v roly zápornej bond girl Mirandy Frost vo filme Dnes neumieraj a neskôr po boku Keiry Knightley zahrala naivnú Jane Bennet v adaptácii Pýcha a predsudok. 

 

img

 

Film s názvom I Care a Lot vás pohltí do svojej príjemne temnej satiry. Samotná herečka uvádza, že natočenie snímku bolo pre ňu veľkou výzvou.

"Snažili sme sa prísť na to, ako dosiahnuť rovnováhu, pri ktorej môžete hrať niekoho, kto je strašný, ale stále je zábavné ho sledovať," povedala o filme pre Entertainment Weekly.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies