Zvýšenie DPH by poškodilo dôchodcov a nezamestnaných, upozorňuje analytik

NETKY.SK • 30 Apríl 2021, 10:22 • 2 min
Zvýšenie DPH by poškodilo dôchodcov a nezamestnaných, upozorňuje analytik

BRATISLAVA - Podľa analytika zvýšením dane z pridanej hodnoty stúpne daňové zaťaženie dôchodcom, nezamestnaným, či ľuďom v hmotnej núdzi.

slovakia

left justify in out

Predseda SaS Richard Sulík sa v stredu vyjadril, že minister financií Igor Matovič má plány napríklad zvýšiť DPH zo súčasných 20 na 25 percent, alebo násobne zvýšiť daň z nehnuteľností. Pre pracujúceho človeka je podľa analytika na konci dňa rozhodujúci čistý príjem, a nie rozloženie daňového mixu. Nižšie odvody nemusia zvyšovať ochotu pracovať, ak čistý príjem utrpí vyššou DPH, či daňou z nehnuteľností, tvrdí analytik INESS Ďurana.

 

img


Analaytik tvrdí, že konsolidácia verejných financií by sa mala uskutočniť predovšetkým na výdavkovej strane. „V období rokov 2016 až 2020 sme zaznamenali silný rast výdavkov, pribudli nové organizácie, dávky transfery, a to väčšinou bez adekvátnej analýzy potrebnosti," upozornil Ďurana. V tom istom období podľa neho vznikli analýzy Najvyššieho kontrolného úradu SR, či Útvaru hodnoty za peniaze, ktoré popisujú možné úspory implementované v minimálnej miere. „Zvyšovanie daňových sadzieb tak nie je potrebné, z pohľadu daňového poplatníka je dôležitejšie odstránenie zbytočných a neefektívnych výdavkov," zdôraznil Ďurana.

 

Mohlo by vás zaujímať: Premiér Heger predostrel hlavné body programového vyhlásenia vlády


Vláda má pritom podľa analytika v rukách aj zvyšovanie efektivity výberu daní. „To by sa však nemalo diať formou totálnej kontroly tokov v ekonomike, čo by znamenalo zavedenie efaktúry, ale naopak. Prebudovanie finančnej správy, ktorá minimálne podlieha korupcii a namiesto zvýhodňovania daňových podvodníkov trestá," dodal.

Daňová reforma by mala byť postavená na znížení daňovo-odvodového zaťaženia príjmov, tvrdí riaditeľ INEKO Peter Goliaš. Výpadky by sa podľa neho mali kompenzovať odstránením daňových výnimiek, lepším výberom daní a tiež zvyšovaním daní, ktoré sú menej škodlivé pre ekonomický rast, napríklad aj daní z nehnuteľností, spotreby či environmentálne dane. „Efektívne je najmä znížiť odvody pre ľudí s nízkym príjmom, aby pre nich vzniklo viac pracovných miest a mohli sa vymaniť z rizika chudoby. Pomohlo by sa tak aj menej rozvinutým regiónom," uviedol Peter Goliaš.

 

Prečítajte si tiež: Strana Hlas-SD navrhuje pre gastro sektor dočasné zníženie DPH na 5 percent

Daňová reforma by mala byť podľa Goliaša rozpočtovo neutrálna. „Prípadné rušenie daňových výnimiek, zvyšovanie daní z luxusu, nehnuteľností alebo environmentálnych daní by malo byť kompenzované znížením daní, ktoré najviac spomaľujú ekonomický rast, teda predovšetkým daní a odvodov z pracovných príjmov," upozornil. Ako pokračoval, pre ozdravenie verejných financií je dôležité prijať dôchodkovú reformu, predovšetkým naviazať dôchodkový vek na vek dožitia. „Ďalej je potrebné prijímať odporúčania z revízií výdavkov a upúšťať od bezplatného poskytovania niektorých služieb v zdravotníctve alebo doprave," dodal riaditeľ INEKO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies