Český minister zahraničia dal rusom jednoznačné ultimátum. Rusom sa to nepáči!

NETKY.SK • 22 Apríl 2021, 08:40 • 2 min
Český minister zahraničia dal rusom jednoznačné ultimátum. Rusom sa to nepáči!

Český minister zahraničia Jakub Kulhánek sa včera večer stretol s ruským veľvyslancom Alexandrom Zmejevskym, aby ho imformoval o ďalšom postupe.

slovakia

left justify in out

Český minister zahraničia Jakub Kulhánek žiada od Ruska umožnenie návratu českých diplomatov a pracovníkov veľvyslanectva v Moskve. Stať by sa tak malo do štvrtka 12:00, inak rozhodne o znížení stavu pracovníkov ruského veľvyslanectva v Česku, ktorý by sa mal vyrovnať so stavom českej ambasády v Rusku.  Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

 

Súvisiaci článok: Prezident Zeman vymenoval nového ministra zahraničia. Do úradu nastupuje v mimoriadne náročnom období

Na české ultimátum  zareagovalo ruské ministerstvo zahraničia. Jeho hovorkyňa Marija Zacharovová vyzvala na upustenie od ultimáta a uviedla, že takýto tón komunikácie s Ruskom je neprijateľný. Vo štvrtok si zase ruské ministerstvo zahraničia predvolalo českého veľvyslanca.

 

S panem prezidentem i ministrem zahraničí jsme jednomyslně rozhodli, že dáváme Ruské federaci čas do zítřejších 12:00,...

Uverejnil používateľ Andrej Babiš Streda 21. apríla 2021


Na postupe Česka sa minister zhodol aj s premiérom Andrejom Babišom aj prezidentom Milošom Zemanom. Jeho krok ocenila aj časť opozície. Kulhánek sa ešte pred stretnutím s veľvyslancom rozprával s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, ktorému poďakoval za podporu v náročných časoch.

 

Súvisiaci článok: Na výbuchu muničného skladu sa podieľalo šesť agentov GRU. Takto mala vyzerať ich tajná akcia!

Diplomatická potýčka medzi Českom a Ruskom vypukla po zverejnení informácií týkajúcich sa výbuchov v muničných skladoch vo Vrběticiach v roku 2014 sa podieľali ruskí tajní agenti. Česko v tejto súvislosti vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády. Moskva reagovala vyhostením 20 českých diplomatov a zamestnancov veľvyslanectva, čím ho v podstate paralyzovala, vysvetľuje TN.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies