REPORTÁŽ: Boris Kollár pripustil predčasné voľby. Tvrdí, že treba riešiť problémy ľudí, nie svoje egá

NETKY.SK • 25 Marec 2021, 16:04 • 2 min
REPORTÁŽ: Boris Kollár pripustil predčasné voľby. Tvrdí, že treba riešiť problémy ľudí, nie svoje egá

BRATISLAVA – Koaličná kríza, ktorá trvá už takmer mesiac, stihla paralyzovať kľúčové štátne inštitúcie. Za posledných pár dní podalo demisiu šesť ministrov, no aj napriek tomu však spory vo vláde neutíchajú a na prípadnú dohodu medzi lídrami to zatiaľ nevyzerá. Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár zhodnotil pre redakciu Netky.sk aktuálnu situáciu, pre ktorú dokonca musel odložiť rokovanie NR SR, kde sa mali schvaľovať vládne návrhy zákonov na zmiernenie negatívnych dopadov koronakrízy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Predseda NR SR Boris Kollár v úvode rozhovoru povedal, že aj napriek zmierlivejším vyjadreniam ohľadne koaličnej krízy, hnutie Sme rodina vždy jasne predostrie svoj postoj koaličným partnerom.

 

Robia to však za zatvorenými dveraminie pred zrakmi občanov. „Neznamená to, že nemáme výhrady, ale robíme to tam, kde sa to patrí. Sme korektný partner a preto neútočíme na pána premiéra, Richarda Sulíka či pani Remišovú,“ poznamenal predseda parlamentu.

 

Treba napĺňať volebný program

Kollár prízvukoval, že v marcových parlamentných voľbách im ľudia dali mandát na základe volebných programov, ktoré treba napĺňať a nie preto, aby členovia vlády neustále hádali.  

 

img

 

„Mali sme jasné body programu. Odstránenie skrivodlivosti voči ženám vo veku od 57 do 63 rokov, čo sa nám podarilo v septembri minulého roka. Stálo to 450 miliónov eur, ale týmto ženám sme pomohli. Druhým bodom programu bolo zrušenie doplatkov za lieky pre deti do 6 rokov, ŤZP a dôchodcov, čo nám podarilo presadiť minulý mesiac. Ďalšími dvoma dôležitými bodmi, ktoré chceme naplniť, je zavedenie exekučnej amnestie a výstavba nájomných bytov. Nie som si ale istý, či sa to podarí pre tieto šarvátky,“ skonštatoval Kollár s tým, že práve toto sú dôvody, prečo je hnutie vo vláde.

 

 

V hre sú predčasné voľby

Dodal, že za posledné týždne nepočúva nič iné, len to, kto má odstúpiť namiesto toho, aby sa koaliční partneri venovali pomoci ľuďom či krachujúcemu gastrosektoru.

 

„Ja počujem iba súboj eg a ako každý rieši iba sám seba. A kto bude riešiť problémy ľudí? Toto ma fakt rozčuľuje!“ zhodnotil líder Sme rodina.

 

Zároveň nerozumie vyjadreniam svojich partnerov, ktorí odmietajú predčasné voľby, keďže robia všetko preto, aby sa tento scenár naplnil. „Keby som chcel predčasné voľby, nerobil by som to inak. Potom je však korektné postaviť sa pred ľudí a povedať, že aj napriek tomu, že ste ma volili pre nejaký program, ale pre mňa je dôležitejšie moje ego a ješitnosť pred sľubmi. Potom by však bolo na mieste prísť, ospravedlniť sa voličom, vrátiť moc a požiadať ľudí, nech nám vystavia účet,“ povedal Kollár.

 

img

 

Na otázku, kedy sa v krajine skončí tento marazmus, nevedel odpovedať. „Pevne verím, že každý na poslednú chvíľu pozbiera zvyšky zdravého rozumu a dohodneme sa,“ dodal predseda parlamentu.

 

Kollár tiež uviedol, že ak sa vláda nevie dohodnúť na ďalšom fungovaní, je na mieste uvažovať o predčasných voľbách. Jedným dychom však odmietol prípadný model úradníckej vlády. Vysvetlil to tým, že nemá žiadnu legitimitu, pretože neprešla parlamentnými voľbami.

 

„Som absolútne proti akejkoľvek úradníckej vláde,“ povedal predseda NR SR. „V tomto konflikte má každý svoj podiel viny. Aj Igor Matovič, Richard Sulík, Veronika Remišová, aj ja či opozícia. Preto si myslím, že každý by si mal upratať pred vlastným prahom a neukazovať prstom na druhého,“ odpovedal Kollár na otázku, či nemal premiér podať demisiu už skôr.

 

Prezidentkine vyhlásenie prekvapilo

Podmienky, za akých je hnutie Sme rodina ochotné podporovať súčasnú vládu predostreli už pred troma týždňami. Jednou z nich je zriadenie fondu, prostredníctvom ktorého by došlo k odškodneniu podnikateľovživnostníkov najmä zo sektoru cestovného ruchu či gastra.

 

Zároveň presadzujú odklad splátok úverov či pozastavenie vykonateľnosti exekúcií. „Toto sú naše podmienky a keď budú splnené, sme ochotní podporovať túto vládu aj naďalej,“ povedal Kollár. 

 

Predseda NR SR tiež pripustil, že ho prekvapilo vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá premiéra verejne vyzvala na odchod z funkcie a ukončenie koaličnej krízy.

 

„Toto by som od pani prezidentky neočakával, pretože vždy veľmi citlivo pristupuje k týmto veciam. Skôr by som čakal, že predstúpi pred poslancov NR SR, aby vyslovila možno aj takúto požiadavku, alebo odprezentovala takýto svoj názor. Toto by bolo korektné. Ale vyzvať premiéra na odchod takto pred médiami na priamo, podľa mňa prezidentke neprináleží,“ zhodnotil Kollár historicky prvú takúto otvorenú výzvu úradujúcej hlavy štátu smerom k predsedovi vlády na Slovensku.

 

img

 

Dodal, že takéto vyhlásenia prezidentke nevyplývajú ani z ústavných zákonov, predpisov či kompetencií. „Vláda podlieha Národnej rade. Aj napriek tomu, že pani prezidentka je veľká autorita a ja si ju veľmi vážim, skôr by som však ocenil, keby prišla do pléna a vystúpila tu,“ skonštatoval predseda NR SR.

 

Prečítajte si tiež: Prezidentka vyzvala premiéra Matoviča na odchod z funkcie a ukončenie vládnej krízy

 

Chaos musí skončiť

Na otázku, prečo ešte nebol do funkcie ministra práce nominovaný Jozef Hlinka, tak ako ho navrhlo hnutie Sme rodina, Kollár odkázal na pani prezidentku. Tá sa rozhodla s vymenovaním nových šéfov rezortov počkať, kým nebude jasné, ktoré politické subjekty budú tvoriť novú vládnu koalíciu.

 

Zrušenie utorkovej schôdze parlamentu Kollár vysvetlil tým, že chaos z vlády nechcel preniesť aj do parlamentu, ktorý doposiaľ veľmi dobre fungoval. „Ja nedovolím, aby bol chaos aj v Národnej rade,“ vyhlásil Kollár.

 

Zároveň vyvrátil informácie o tom, že by predložené návrhy zákonov, ktoré majú riešiť koronakrízu a boli schválené na vláde, neprešli parlamentom.

 

Kollár povedal, že aktuálne nezaoberá myšlienkou vytvorenia nového postu pre premiéra Matoviča, ktorý sa na koaličnej rade vyslovil, že ak podá demisiu, chcel by zastávať post vicepremiéra pre boj proti korupcii. „Neriešim to. Buď sa dohodneme, alebo nedohodneme. Toto je úplne podružné a posledné, čo budeme riešiť,“ zhodnotil predseda parlamentu.

 

img

 

Líder hnutia Sme rodina sa vyjadril aj k obvinenému exšéfovi SIS. Uviedol, že Vladimírovi Pčolinský verí a treba si počkať na závery vyšetrovania orgánov činných v trestnom konaní. „Ja osobne dôverujem pánovi Pčolinskému,“ dodal Kollár.  

 

Líder hnutia sa tiež vyjadril k svojmu zdravotnému stavu po ťažkej dopravnej autonehode. Povedal, že jeho rekonvalescencia bude trvať minimálne rok. Dodal, že podstupuje pravidelné rehabilitácie, ktoré mu výrazne pomáhajú.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies