Slovensko sa vedome nepodieľalo na únose Vietnamca. Žilinka vyvrátil viaceré mýty

NETKY.SK • 18 Marec 2021, 14:38 • 2 min
Slovensko sa vedome nepodieľalo na únose Vietnamca. Žilinka vyvrátil viaceré mýty

BRATISLAVA – Z dôkazov a vyšetrovania únosu vietnamského občana v roku 2017 nemožno vyvodiť záver, že sa slovenské orgány vedome podieľali na únose alebo na jeho prevoze do inej krajiny.

slovakia

left justify in out

Uviedol to generálny prokurátor Maroš Žilinka. Ako doplnil, na základe vykonaného dokazovania sa vôbec nepreukázalo, že sa unesený vietnamský občan nachádzal na území Slovenskej republiky a na palube vládneho špeciálu.

 

Kaliňák na palube nebol

Generálny prokurátor má pocit, že on aj orgány prokuratúry sú v tomto prípade zaťahované do politického boja. Stanovisko generálneho prokurátora ku kauze únosu Vietnamca poskytol hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

„Chcem ešte spomenúť niekoľko skutočností, ktoré túto kauzu sprevádzali mediálne od podania trestného oznámenia a ktoré boli vyvrátené dokazovaním. Pretože ak ide o ten let, že tam mal byť minister vnútra, samozrejme, že nebol,“ zdôraznil Žilinka.

 

img

 

Podľa generálneho prokurátora je zdokumentované, že vtedajší slovenský minister vnútra za stranu Smer - sociálna demokracia Robert Kaliňák v ten deň prišiel z dovolenky z Rakúska na stretnutie s vietnamským rezortným kolegom.

 

O stretnutie požiadal Vietnamský minister vnútra. „Hneď, ako sa rozlúčil s ministrom vnútra, sa vrátil z hotela Bôrik naspäť do Rakúska,“ dodal Žilinka.

 

Súvisiaci článok: Unesený Vietnamec sa nemal nachádzať na palube vládneho lietadla, Žilinka hovorí o nepreukázaní dôkazov

 

„V podaných trestných oznámeniach bolo aj to, že na palube nášho špeciálu mal byť aj osobný ochrankár ministra vnútra. Aj to sa vyvrátilo. Nebol tam žiadny štátny občan okrem palubného personálu. Potvrdil to nielen personál, ktorý bol na palube, ale aj samotný dotknutý ochrankár a výpisy zo služby,“ pokračoval Žilinka.

 

Personál vládneho špeciálu nič zvláštne nepostrehol
Podľa ďalších informácií dal kapitán lietadla pokyn letuškám, aby odobrali cestujúcim mobil. „Aj to sa vyvrátilo. Ani jedna z letušiek nepovedala, že by si všimli nejakú podozrivú okolnosť na prepravovaných osobách, a to bola dvanásťčlenná delegácia,“ skonštatoval generálny prokurátor.

 

Vyšetrovanie skúmalo aj to, ako prijímali vietnamskú delegáciu. „Bolo povedané, že do kolóny mala byť narýchlo na Bôriku pripojená jedna dodávka, do ktorej mal byť potom tento unesený občan naložený - úplne sa to vyvrátilo,“ uviedol Žilinka.

 

img

 

Počas vyšetrovania preverovali aj informácie, že v súvislosti s návštevou vietnamskej delegácie mali byť na pracovisku Národného personifikačného centra v Devínskej Novej Vsi vyrábané falošné doklady pre uneseného vietnamského občana, respektíve člena delegácie. To sa podľa Žilinku tiež nepotvrdilo.

Generálny prokurátor ďalej uviedol, že v rámci preverovania zabezpečili nielen rozsudok nemeckého súdu, ale aj obžalobu nemeckého prokurátora. Podľa Žilinku aj z obžaloby vyplýva, že nebola zistená cesta, ktorou bol unesený prepravený do Vietnamu.
 

Prečítajte si tiež: Fico obvinil vládu z nevzdelanosti a neprofesionality, a novinárov nazval užitočnými idiotmi



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies