Ústavný súd začne riešiť sporné vyhlášky vydané hlavným hygienikom Mikasom

NETKY.SK • 18 Marec 2021, 14:13 • 2 min
Ústavný súd začne riešiť sporné vyhlášky vydané hlavným hygienikom Mikasom

BRATISLAVA - Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka podal na Ústavný súd SR návrh na začatie konania v súvislosti s napadnutými vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR). I

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informoval o tom vo svojom profile na sociálnej sieti. Ako uviedol, týmto krokom chce predovšetkým odstrániť pochybnosti o súlade oprávnenia ÚVZ SR vydávať vyhlášky ako všeobecné záväzné právne predpisy s Ústavou SR, a to z hľadiska procesu tvorby a zverejnenia a aj účinnosti a záväznosti týchto vyhlášok ako požiadavky princípov právneho štátu.

 

Niektoré body vo vyhláška sú protiústavné

Žilinka zároveň navrhuje pozastavenie účinnosti ustanovení, na základe ktorých sú vydávané vyhlášky ÚVZ SR.


Generálny prokurátor žiada aj odstránenie ústavných pochybností o spôsobe vykonania retroaktívnej zmeny povahy opatrení vydávaných ÚVZ SR pred účinnosťou ustanovenia zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia na vyhlášky, prechodným ustanovením uvedeného zákona.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZOVANÉ: Úrad hlavného hygienika porušil zákon. Generálna prokuratúra preveruje aj premiéra!

 

Podľa Žilinku sa tým odňala možnosť účinnej súdnej ochrany proti aktom ÚVZ SR, ktorá je garantovaná v ústave.

 

Zároveň požiadal o odstránenie ústavných pochybností o vylúčení nároku na náhradu škody a ušlého zisku z dôvodu vykonávania opatrení podľa zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktoré sa týkajú niektorých osôb. Týmto sa generálny prokurátor pripojil k už podanému návrhu prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

 

Sporné sú dve vyhlášky

Generálny prokurátor Žilinka koncom januára informoval, že ÚVZ pod vedením hlavného hygienika porušilo zákon vydaním dvoch vyhlášok z decembra a januára. Pochybil tiež pri udeľovaní výnimiek pre osoby, ktoré sa vrátili zo zahraničia a nemuseli podstúpiť povinnú karanténu. 

 

„Dospeli sme k záveru, že vydaním oboch vyhlášok ÚVZ porušil zákon,“ informoval v tom čase Žilinka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies