Ako to bude s covid pasmi? Jeho podobu budeme poznať už čoskoro

NETKY.SK • 10 Marec 2021, 10:46 • 2 min
Ako to bude s covid pasmi? Jeho podobu budeme poznať už čoskoro

BRUSEL – O tri mesiace by sme mohli poznať, ako budú vyzerať covid pasy. Táto téma však rozdeľuje členské krajiny. Niektorí lídri sa totiž obávajú diskriminácie tých, ktorí sa k vakcíne tak skoro nedostanú.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Očkovacie pasy by podľa niektorých krajín mohli zabezpečiť otvorenie letnej sezóny a turizmu, ktorý utrpel značné finančné straty pre pandémiu nového koronavírusu. Zavedenie covid pasov presadzujú prevažne krajiny na juhu, ktoré sú závislé od cestovného ruchu.

 

Diskriminácia mladších ročníkov

Zavedenie takéhoto potvrdenia o zaočkovaní proti koronavírusu podporilo aj Rakúsko. „Nechceme zostať v permanentnej izolácii. Chceme konečne opäť cestovať po Európe, či už za prácou alebo dovolenkou,“ uviedol rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

 

img

 

Proti zavedeniu očkovacieho pasu je NemeckoFrancúzsko. Zhodli sa na tom, že v prípade nezaočkovaných ľudí by mohlo ísť o diskrimináciu, čo by spôsobilo rozdeľovanie občanov do dvoch kategórií.

 

Znevýhodnenou skupinou by boli práve mladšie ročníky, ktoré do leta pravdepodobne ešte neprídu na rad a nedostanú sa k vakcíne

 

Mohlo by vás zaujímať: Budeme potrebovať v prípade cestovania po EÚ očkovací preukaz?

 

Na dovolenku pošleme seniorov

„Pokiaľ sa nám na jar podarí niektoré miesta otvoriť, nemôžeme ich prístup podmieniť očkovaním, keďže nebudeme schopní sprístupniť dávky tým najmladším,“ povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron.

 

Aktuálne Európska komisia pracuje na parametroch digitálneho očkovacieho pasu. Jeho finálnu podobu by sme mohli poznať približne o tri mesiace.

 

Inšpiráciou má byť práve Izrael, ktorý patrí medzi krajiny s najväčším podielom zaočkovanej populácie. Ľudia po vakcinácii môžu chodiť do reštaurácií, kín či fitnescentier a užívať si väčšiu slobodu na základe tzv. zeleného pasu. Tieto pôžitky si môžu dopriať aj osoby, ktoré prekonali ochorenie Covid-19.

 

Grécko začne vítať dovolenkárov

Izrael už stihol uzavrieť dohodu o cestovaní s Gréckom a Cyprom. Do krajiny budú môcť vyraziť zaočkovaní dovolenkári už v polovici marca bez akýchkoľvek obmedzení.

 

img

 

Podobná dohoda sa rysuje už medzi Aténami a Londýnom. Gréci však už v pondelok oznámili, že od mája umožní vláda vstup do krajiny všetkým, ktorí podstúpili očkovanie.

 

Či však budú pravidlá nastavené pre všetky krajiny rovnako zatiaľ nie je isté. Grécka vláda tiež neinformovala, či bude akceptovať aj očkovanie neregistrovanými vakcínami Európskou liekovou agentúrou (EMA).

 

Prečítajte si tiež: Izrael už otvoril väčšinu svojej ekonomiky

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies