Taliansko sa dohodlo s Ruskom. V krajine budú vyrábať Sputnik V

NETKY.SK • 9 Marec 2021, 11:44 • 2 min
Taliansko sa dohodlo s Ruskom. V krajine budú vyrábať Sputnik V

RÍM – Taliansko uzavrelo dohodu s Ruskom o výrobe vakcíny proti koronavírusu Sputnik V. S jej distribúciou začnú až vtedy, keď očkovaciu látku schváli Európska lieková agentúra (EMA).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ide o prvú takúto dohodu v rámci Európskej únie. Ruskú vakcínu proti ochoreniu Covid-19 by mala vyrábať taliansko-švajčiarska farmaceutická spoločnosť Adienne Pharma&Biotech v dvoch závodoch. Jeden sa nachádza v regióne Lombardsko a druhý v centrálnej časti Talianska.

 

V Taliansku vyrobia 10 miliónov kusov vakcíny

Ako uviedla spoločnosť, od júla tohto roka do januára 2022 by mala byť schopná vyrobiť a expedovať približne 10 miliónov kusov vakcín. S jej distribúciou však začne až vtedy, keď ju schváli EMA.

 

V EÚ sa zatiaľ používajú tri očkovacie látky od konzorcia Pfizer/BioNTech, spoločnosti Moderna a AstraZeneca. Pre omeškania dodávok vakcín od týchto výrobcov, začali niektorí európski lídri rokovať s ruskou a čínskou stranou o ich vakcínach.

 

Núdzové použitie neregistrovaných vakcín pritom nie je proti pravidlám EÚ. Sputnik V začali používať okrem 39 krajín sveta, aj v Maďarku či Srbsku.

 

Núdzové používanie Sputnika V sa neodporúča

V priebehu minulého týždňa ruská vakcína dorazila v počte 200 tisíc kusov už aj na Slovensko. Premiér Igor Matovič pritom avizoval, že zazmluvnil 2 milióny kusov, ktoré by mali Rusi dodať v priebehu niekoľkých mesiacov

 

S Ruskom či Čínou už začal o dodávke vakcín rokovať aj český prezident Miloš Zeman a rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorý sa zatiaľ zaujímal iba o Sputnik V.

 

Súvisiaci článok: Česko rokuje s Čínou o vakcíne Sinopharm. Zeman tiež pracuje na dodávke Sputnika V

 

V pondelok vydala EMA oficiálne stanovisko, v ktorom členským krajinám neodporúča ani núdzové používanie ruskej vakcíny.

 

Mohlo by vás zaujímať: Európska lieková agentúra neodporúča núdzové použitie vakcíny Sputnik V

 

Aby sa zrýchlil proces budúcej registrácie Sputnika V, spustila EMA v priebehu minulého týždňa predbežné hodnotenie jej účinnosti a bezpečnosti.

 

Schvaľovací proces spustí až vtedy, keď Rusko dodá všetky potrebné údaje o vakcíne, čo sa zatiaľ nestalo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies