Sčítaných je už takmer 60 percent občanov Slovenska

NETKY.SK • 9 Marec 2021, 06:20 • 2 min
Sčítaných je už takmer 60 percent občanov Slovenska

BRATISLAVA – Formulár pre elektronické sčítanie doteraz vyplnilo 3 250 000 obyvateľov Slovenska, čo predstavuje 58 percent.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ SR). Najväčšie percento obyvateľov sa doteraz sčítalo v Žilinskom kraji, kde formulár vyplnilo 61,5 percenta obyvateľov.

 

Najmenej sčítaných ľudí evidujú v Košickom kraji

Na druhom mieste je Bratislavský kraj, kde si povinnosť sčítať sa splnilo takmer 61 percent obyvateľov.

 

V Trenčianskom kraji sa sčítalo viac ako 60,5 percenta sčítaných, Trnavskom kraji je sčítaných 60 percent obyvateľov.

 

Prečítajte si tiež: Máme za sebou prvý týždeň sčítania obyvateľov, opäť je treba dať si pozor na podvodníkov

 

V Nitrianskom kraji sa sčítalo 58 percent, v Prešovskom kraji 55,2 percenta a v Banskobystrickom kraji 54,5 percenta ľudí. Najmenej, 51,3 percenta obyvateľov sa sčítalo v Košickom kraji.

V rebríčku krajských miest vedie Banská Bystrica s viac ako 62 percentami sčítaných obyvateľov. Trenčín má sčítaných 62 percent obyvateľov, Trnava 61,3 percenta, Žilina, Nitra a Prešov majú sčítaných viac ako 60 percent obyvateľov, Bratislava takmer 60 percent a Košice 56,5 percenta obyvateľov.

Celkovo najväčší počet sčítaných obyvateľov eviduje ŠÚ SR v obci Nižná Pisaná v Prešovskom kraji, v ktorej sa sčítalo 94 percent ľudí.

 

Mohlo by vás zaujímať: Dnes začalo historicky prvé elektronické sčítanie obyvateľov. Čo všetko potrebuješ vedieť?

 

Ďalšia obec, ktorá má viac ako 90 percent sčítaných obyvateľov, je obec Obručné ležiaca rovnako v Prešovskom kraji. V oboch prípadoch ide o malé obce s menej ako 100 obyvateľmi.

 

Občania majú čas do konca mesiaca

Sčítavanie obyvateľov je povinné, takže sa ho musí zúčastniť každý. Za neplnoleté osoby je povinný vyplniť formulár rodič, prípadne zákonný zástupca dieťaťa.

 

Vyplnenie formulára ľuďom nezaberie viac ako desať minút a možno ho vykonať z mobilu, tabletu či notebooku.

 

Obyvatelia budú mať okrem webovej aplikácie na stránke www.scitanie.sk k dispozícii aj mobilnú aplikáciu SODB 2021 pre operačné systémy iOS a Android.

 

Ľudia by do formulára mali uvádzať údaje platné k 1. januáru 2021. Ak sa teda niekto napríklad 20. januára oženil, mal by do sčítacieho formulára napriek tomu uviesť, že je slobodný.

 

Sčítavanie obyvateľstva bude prebiehať do 31. marca 2021



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies