Európska únia posilňuje obranu voči dovozu nebezpečného či nelegálneho tovaru

NETKY.SK • 8 Marec 2021, 10:54 • 2 min
Európska únia posilňuje obranu voči dovozu nebezpečného či nelegálneho tovaru

EURÓPSKA ÚNIA - Už aj poštové služby a expresní leteckí prepravcovia sa od 15. marca 2021 musia pripojiť na kontrolný systém pre dovoz Import Control System.

slovakia

left justify in out

Európska únia sa snaží posilniť obranu voči dovozu nebezpečného či nelegálneho tovaru na jej územie.

 

img

 

Colné orgány musia ešte pred príchodom zásielok na hranice únie o nich dostať všetky potrebné údaje. Martina Rybanská, hovorkyňa finančnej správy, objasnila, že celoeurópsky systém ICS2 začne fungovať už od budúceho týždňa.


img
 

Zhromažďovať a analyzovať sa tam budú všetky údaje o tovare ešte predtým, ako príde na hranice EÚ. Colné orgány, vrátane finančnej správy budú môcť preveriť, či zásielky prichádzajúce z tretích krajín nepredstavujú bezpečnostné a ochranné riziko.

 

Bude tak jednoduchšie identifikovať napríklad dovoz zbraní, výbušnín, tovaru dvojakého použitia, biologického, chemického, rádiologického čí nukleárneho materiálu.

 

Ako to bude fungovať


Obchodníci a prepravcovia sa budú na systém pripájať v troch fázach. V prvej sú poštové služby a expresné spoločnosti v oblasti leteckej dopravy. Analýza takto môže pomôcť objaviť napríklad úkryt improvizovaného výbušného zariadenia či zápalného zariadenia v prepravovanom tovare ešte pred naložením tovaru do dopravného prostriedku v treťom štáte.

 

img

 

Expresným dopravcom a poštovým operátorom so sídlom v EÚ sa rušia výnimky na podávanie predbežných colných vyhlásení.  Prepravcom dokonca môže byť náklad na hraniciach EÚ pozastavený, ak nepripravia aktualizáciu IT systémov a neprispôsobia svoje obchodné procesy. Môže im byť udelená i sankcia. 

 

Zaslanie bezpečnostných údajov o tovare ešte pred jeho vstupom na územie EÚ má zaistiť jeho rýchle a efektívne preclenie.

 

Ďalšia fáza nasleduje od 1. marca 2023. K systému sa bude musieť pripojiť aj všeobecná letecká nákladná doprava.

 

img

 

Tretia fáza príde od 1. marca 2024. Zahrnutá je v nej železničná, cestná a námorná doprava.

 

img

 

 

Súvisiaci článok: Európska únia čoskoro začne právne kroky proti Veľkej Británii



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies