Ak chce minister používať neregistrovanú vakcínu Sputnik V, bude to na jeho zodpovednosť, odkázala Remišová

NETKY.SK • 19 Február 2021, 14:39 • 2 min
Ak chce minister používať neregistrovanú vakcínu Sputnik V, bude to na jeho zodpovednosť, odkázala Remišová

BRATISLAVA - Strana Za ľudí na rokovaní vlády namietala, že ľudia na Slovensku nemôžu byť očkovaní neregistrovanou vakcínou.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako zdôraznila vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) na tlačovej besede, registrácia má jasný postup a prebieha na základe žiadosti výrobcu. Európska lieková agentúra (EMA) registruje a posudzuje jej účinnosť

 

Vakcíny by mali prejsť registráciou

Vicepremiérka Remišová dodala, že takýto postup museli podstúpiť všetky vakcíny, ktoré sa na Slovensku používajú.  Hovorí, že proces trvá týždne a preto, ak niekto tvrdí, že budúci týždeň sa mohlo Sputnikom V už očkovať, zavádza.

 

img

„Mohli by sme, ale za predpokladu, že by sme to chceli urobiť bez akéhokoľvek posúdenia, a to nepovažujem za správne,” povedala Remišová.

 

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) podľa nej môže zazmluvniť vakcínu Sputnik V aj bez súhlasu vlády.

 

Urobil to tak aj pri zazmluvnení vakcín od iných spoločnosti. „Je to jeho zodpovednosť a nemôže ju prenášať na kolektívny orgán vlády,” uviedla vicepremiérka. Tiež zdôraznila, že aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) odporúča očkovať registrovanými vakcínami.

 

 

Súvisiaci článok: Juraj Šeliga vyjadruje postoj strany Za ľudí k ruskej vakcíne Sputnik V

 

Rovnaké pravidlá pre všetkých
Podľa Remišovej nie je pravda, že je strana Za ľudí „nepriateľsky nastavená” voči Rusku. „Len chceme, aby platili pravidlá pre každého rovnako,” doplnila.

 

Nebude mať problém zaočkovať sa ruskou vakcínou, ak bude schválená Európskou liekovou agentúrou.

 

img

 

Predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Tomáš Valášek (Za ľudí) sa spýtal premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), či trval pri rokovaniach s Ruskom na tom, aby svoju vakcínu predložili na certifikáciu alebo či rokoval s partnermi z Nemecka alebo Francúzka, aby zatlačili na Rusko a predložili vakcínu na certifikáciu.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Vláda neschválila nákup ruských vakcín Sputnik V. Návrh vetovala strana Za ľudí

 

Podľa Matoviča ide o kvalitnú vakcínu
Strana Za ľudí na rokovaní vlády vo štvrtok (19. februára) zabezpečenie adekvátneho množstva vakcíny Sputnik V vetovala.

 

Predseda vlády následne na tlačovej konferencii povedal, že za posledné obdobie strávil mnoho rozhovorov s ľuďmi v Ruskej federácii o zabezpečení vakcín Sputnik V.

 

img

 

Už budúci týždeň tu mohlo byť k dispozícii 160-tisíc dávok. Podľa neho ide o mimoriadne kvalitnú vakcínu.

 

„Veľmi ma za tejto situácie mrzí, že koaličný partner dnes vytiahol najvyššiu zbraň a v podstate povedal, že na Slovensku sa o Sputniku vôbec baviť nebudeme,“ povedal Matovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies