Vitajte na Marse! SAE zverejnili prvú snímku svojej družice Amal

NETKY.SK • 14 Február 2021, 13:51 • 2 min
Vitajte na Marse! SAE zverejnili prvú snímku svojej družice Amal

DUBAJ - Už to nie sú len giganti USA, Rusko alebo Čína. Dnes sú to už Spojené arabské emiráty, vďaka ktorým má ľudstvo možnosť sledovať Mars z úplne inej perspektívy. V nedeľu zverejnili prvú snímku, ktorú zhotovila ich sonda Amal na obežnej dráhe tejto planéty.

slovakia

left justify in out

Fotografia zobrazuje časť planéty viditeľnej v slnečnom svetle. Je na nej vidno severný pól Červenej planéty aj jej najväčšiu sopku Olympus Mons.

 

img


Sonda Amal, čo v preklade znamená nádej, po takmer 7-mesačnej a viac ako 482 miliónov kilometrov dlhej ceste vstúpila na obežnú dráhu Marsu v utorok. V súčasnosti obieha okolo planéty a tento proces by mal trvať najmenej dva roky.

Sonda, ktorá vyštartovala 19. júla minulého roka, je vybavená tromi typmi senzorov. Tie budú po prvý raz merať komplexné zloženie atmosféry Marsu počas rôznych období.

 

 

Veľký krok 
Spojené arabské emiráty sú v oblasti vesmírneho vývoja v podstate nováčikom. Dosiaľ úspešne vyslali do vesmíru tri pozorovacie družice. Žiadne z ich zariadení však zatiaľ neodišlo z orbity Zeme.

 

Čína môže byť druhá po USA 
Okolo Marsu v súčasnosti krúži aj čínska sonda Tianwen-1, ktorá sa dostala na jeho obežnú dráhu v stredu. Jej pristávací modul sa v máji pokúsi pristáť na povrchu planéty, kde plánuje hľadať stopy dávneho života.

 

img

 

Ak sa to Číne podarí, stane sa iba druhou krajinou, ktorá úspešne pristála na Marse. Pred ňou to osemkrát dokázali Spojené štáty americké.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies