Demokrati upozorňujú, že Trump by mohol svoje činy zopakovať a znova podnecovať k útokom

NETKY.SK • 12 Február 2021, 10:56 • 2 min
Demokrati upozorňujú, že Trump by mohol svoje činy zopakovať a znova podnecovať k útokom

USA - Demokrati sa snažia v procese impeachmentu Donalda Trumpa upozorniť na fakt, že by sa mohol dopustiť recidívy a "vyvolať" ďalšie útoky.

slovakia

left justify in out

V druhom procese impeachmentu Donalda Trumpa  v americkom Kongrese demokrati ukončili prezentáciu svojich argumentov. Skonštatovali, že bývalý prezident podnietil svojich priaznivcov k januárovému útoku na Kapitol a ak ho senátori neuznajú za vinného, „môže to spraviť znovu". Informuje o tom spravodajský portál BBC.

 

img


Zástupcovia obžaloby použili na prepojenie Trumpa s útočníkmi ich vlastné vyjadrenia a zároveň upozornili, že januárové násilnosti spôsobili aj dlhodobé škody. Demokrati prezentovali i vyjadrenia polície, zamestnancov, zástupcov spravodajských služieb a zahraničných médií.

V piatok prednesú svoje argumenty obhajcovia bývalého prezidenta. Počas úvodných rečí pritom tvrdili, že Trumpove vyjadrenia sú chránené prvým dodatkom ústavy a tiež, že ako bývalého prezidenta ho nemôžu uznať za vinného.

 

img

Trump je prvým prezidentom, ktorý čelí impeachmentu dvakrát, a ako jedinému, sa proces koná po tom, čo skončil v úrade. Ústavná žaloba na neho bola podaná za podnecovanie vzbury. Pretože 6. januára svojim podporovateľom povedal, aby bojovali za zvrátenie výsledkov prezidentských volieb, a oni následne vtrhli do Kapitolu a prerušili počítanie hlasov Zboru voliteľov. Následkom útokov zahynulo 6 ľudí.

 

img


Trumpovi právnici trvajú na tom, že je nevinný a jeho provokatívne vyjadrenia vraj boli len rečnícke hračky. Samotný Trump odmietol výzvu demokratov zo Snemovne reprezentantov, aby v rámci procesu prišiel vypovedať pod prísahou. 

Demokrati tvrdia, že proces je nevyhnutný, aby mohla byť vyvodená zodpovednosť za útok. Vzhľadom k tomu, že v Senáte je rovnomerné rozdelenie kresiel, Trumpa asi ani na druhý pokus neuznajú vinným, keďže je na to potrebná dvojtretinová väčšina hlasov - 67, čo znamená, že demokrati by potrebovali aj hlasy 17 republikánov.

 

Súvisiace články:

 

Ako svet reaguje po útoku na Kapitol v USA? Vyjadril sa aj premiér SR Igor Matovič

Trump odmietol vypovedať pod prísahou, odmieta prevziať zodpovednosť za útok na Kapitol



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies