Klimatickú krízu je potrebné riešiť prierezovo, odkazuje Klíma ťa potrebuje

NETKY.SK • 14 Január 2021, 11:58 • 2 min
Klimatickú krízu je potrebné riešiť prierezovo, odkazuje Klíma ťa potrebuje

BRATISLAVA - Podľa iniciatívy Klíma ťa potrebuje nie sú prioritami Plánu obnovy ochrana životného prostredia a biodiverzity. Iniciatíva o tom informuje v tlačovej správe.

slovakia

left justify in out

Podľa iniciatívy Klíma ťa potrebuje Plán obnovy, ktorý koncom roka predstavilo Ministerstvo financií SR (MF SR), nemá jasný a dostatočne ambiciózny postoj ku globálnej klimatickej kríze. Problémom podľa iniciatívy je aj to, že že podľa ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO) nebude musieť prejsť posudzovaním vplyvov na životné prostredie.

 

 

Podľa zákona na posudzovanie životného prostredia, podľa ktorého všetky strategické dokumenty musia prejsť procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie (SEA), by sa aj pri Pláne obnovy mal posudzovať vplyv, ktorý môže na životné prostredie mať. „Touto cestou apelujeme na predstaviteľov Vlády Slovenskej republiky a členov a členky Národnej rady Slovenskej republiky, aby bola pri procese schvaľovania Plánu obnovy dodržaná táto zákonná povinnosť”, odkazuje Jakub Hrbáň z iniciatívy Klíma ťa potrebuje.

 

 

Rezort financii doterz zverejnil len čiastočný sumár oficiálnej 400-stranovej verzie plánu obnovy, čo iniciatíva taktiež považuje za problém. Iniciatíva má taktiež otázny postoj k rozhodnutiu delegovať agendu znižovania emisií skleníkových plynov medzi ministerstvo dopravy a rezort hospodárstva, z ktorých každý dostane z balíka Plánu obnovy 933 miliónov. Iniciatíva od svojho vzniku zdôrazňuje, že klimatickú krízu je potrebné riešiť prierezovo v rámci nadrezortnej spolupráce s koordináciou ukotvenou na úrovni vlády.

 

Predstavitelia iniciatívy Klíma ťa potrebuje taktiež dodávajú, že pre splnenie záväzku Slovenska dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050 je potrebné, aby znižovanie emisií skleníkových plynov jednotlivých odvetví podliehalo jednotnej nadrezortnej stratégii, ktorú budú musieť agendy ministerstiev dôsledne sledovať. „Ministerstvo životného prostredia by tak malo podľa nášho názoru mať oveľa väčšie kompetencie a hlas pri tvorení politík a štátnych stratégií, ako odborný garant transformácie Slovenska na nízkouhlíkovú ekonomiku”, uzavrel greenfluencer a jeden z členov Klíma ťa potrebuje Michal Sabo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies