Prezidentka podpísala novelu ústavného zákona o núdzovom stave. Má výhrady k postupu hlavného hygienika

NETKY.SK • 29 December 2020, 09:43 • 2 min
Prezidentka podpísala novelu ústavného zákona o núdzovom stave. Má výhrady k postupu hlavného hygienika

BRATISLAVA - Vláda bude môcť vyhlásený núdzový stav opakovane predlžovať, najviac o 40 dní. Schváliť to však bude musieť Národná rada Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu, ktorú v pondelok schválili poslanci NR SR. Podľa Ústavy SR bolo doteraz možné vyhásiť na Slovensku núdzový stav len na nevyhnutný čas, ktorý zákon definoval na maximáne 90 dní. S tým, že jeho okamžité predĺženie nebolo možné. 

 

img

 

Vyjadrenie prezidentky

 

V nedeľu večer vydal hlavný hygienik SR vyhlášku, ktorou umožnil poslancom NR SR, ministrom či prezidentke prísť do práce aj v prípade, že sú pozitívni na ochorenie COVID-19. Vyhlášku kritizujú opozičná strana Smer-SD, ĽSNS aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

 

„Účelové prispôsobovanie pravidiel je veľmi zlým signálom verejnosti a zdravotníkom, ktorí v ťažkých podmienkach zápasia o životy pacientov s novým koronavírusom." Pre TASR to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.
„V situácii, keď je nanajvýš dôležité dodržiavanie prísnych epidemiologických opatrení, by nemali byť pravidlá fungovania ústavných orgánov v rozpore s tým, čo sa vyžaduje od verejnosti," doplnila.

Ďalej podotkla, že online rokovanie a hlasovanie je dávno zavedeným štandardom na všetkých úrovniach samosprávy. Podľa prezidentky tiež neexistovala ústavná prekážka, aby sa tomuto štandardu doteraz neprispôsobila aj NR SR.

img

Núdzový stav po novom

 

Za odsúhlasenie novely bolo 91 z 94 prítomných poslancov. Proti bol jeden poslanec, jeden sa zdržal a jeden nehlasoval. Vládny kabinet zdôvodnil novelizáciu poznatkami z praxe. Hovorí, že nemožno objektívne vyriešiť situáciu spôsobenú pandémiou nového koronavírusu počas núdzového stavu, ktorý podľa doteraz platného zákona mohol trvať najviac 90 dní.

 

Čítajte tiež: Posolstvo prezidentky Zuzany Čaputovej ku končiacemu sa roku

 

 

Opakované predĺženie núdzového stavu bude po novom musieť odobriť parlament, a to najneskôr 20 dní odo dňa účinnosti jeho predĺženia. Má to byť "ústavná poistka" v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike. 

 

Takáto poistka má byť zavedená aj pri vyhlásení opätovného núdzového stavu. Ustanoviť sa majú tiež obmedzenia a povinnosti pre núdzový stav vyhlásený z iného dôvodu ako z dôvodu ohrozenia života a zdravia v súvislosti so vznikom pandémie.

 

img

 

Okrem iného sa upravia obmedzenia nedotknuteľnosti osoby, jej súkromia a obmedzenia slobody pohybu a pobytu. Vo väčšej miere majú zodpovedať potrebám prijímať efektívne opatrenia znižujúce pohyb obyvateľstva, a tým spomaliť šírenie infekčnej choroby v štádiu pred vznikom pandémie alebo v priebehu jej šírenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies