Rakúski tajní zlyhali na plnej čiare, teroristickému útoku vo Viedni mohli zabrániť!

NETKY.SK • 24 December 2020, 12:41 • 2 min
Rakúski tajní zlyhali na plnej čiare, teroristickému útoku vo Viedni mohli zabrániť!

VIEDEŇ – Terorista Kujtim Fejzulai, ktorí zaútočil v centre rakúskej metropoly v novembri, predstavoval veľké riziko.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rakúske spravodajské služby zlyhali, keď útočníkovi z centre Viedne nevenovali dostatočnú pozornosť. Kujtim Fejzulai bol pritom sa slobode ani nie rok odkedy ho prepustili väzenia. Za mrežami skončil pretože sa pokúšal pripojiť k teroristickej organizácii Islamský štát v Sýrii.

 

Aj napriek výstrahám a jeho aktivitám pred uväznením ho tajné služby nemali v hľadáčiku, čím by pravdepodobne dokázali zabrániť masakru, pri ktorom zomreli štyria nevinný ľudia a ďalších 20ti skončili so strelnými ranami v nemocnici. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na správu, ktorú v stredu zverejnila vyšetrovacia komisia.

 

img

 

Súvisiaci článok: K teroristickému útoku vo Viedni sa prihlásil Islamský štát! Zranenia utrpela aj jedna Slovenka

 

Spravodajci zle vyhodnotili riziko

Fejzulaia zabila polícia po tom, ako v rakúskej metropole spustil 2. novembra paľbu. Zločin pritom spáchal iba niekoľko mesiacov po jeho podmienečnom prepustení z väzenia v decembri 2019.

 

 

"Viedenská spravodajská služba - Krajinský úrad na ochranu ústavy a boj proti terorizmu (LVT) urobila analýzu rizikovosti Fejzulaia až tento rok v septembri a októbri," informovala odborná komisia zriadená rakúskou vládou.

 

"Zdá sa neprípustné, aby prvé hodnotenie trvalo takmer desať mesiacov," píšu právni a policajní experti z komisie v internej správe. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Teroristický útok vo Viedni bude mať diplomatickú dohru. Rakúsko obviňuje slovenskú informačnú službu

 

Rakúski tajní sa pokúšali vyviniť 

Taktiež zdôraznili, že národný spravodajský orgán - Spolkový úrad na ochranu ústavy a boj proti terorizmu (BVT) zaznamenal stretnutie Fejzulaia s islamistami z Nemecka a Švajčiarska v júli. Túto informáciu im pritom mali poskytnúť kolegovia z nemeckej tajnej služby.

 

Rakúske spravodajské služby však o tomto stretnutí neinformovali prokuratúru, ktorá mohla podniknúť kroky a poslať Fejzulaia znova za mreže.

 

 

Zároveň jej neposkytli ani informácie, ktoré dostali od slovenskej polície, ktorá rakúsku stranu upozornila, že sa terorista pokúšal kúpiť náboje do pušky v Bratislave.

 

Bezprostredne po útoku sa rakúski tajní snažili zvaliť vinu na Slovensko, ktoré obviňovali z toho, že im neposkytli všetky potrebné informácie. Toto obvinenie sa však veľmi rýchlo vyvrátilo.

 

Prečítajte si viac: Útočníka z Viedne odmietajú pochovať na moslimskom cintoríne. Veriaci "nechcú ležať vedľa vraha"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies