Po Moskve sú Slováci v Arménsku v úlohe favoritov

NETKY.SK • 7 Október 2010, 11:42 • 2 min
Po Moskve sú Slováci v Arménsku v úlohe favoritov

Po Moskve sú Slováci v Arménsku v úlohe favoritov - Futbal Slovenskú futbalovú reprezentáciu čaká v piatok 8. októbra dôležitý zápas na pôde bojovného Arménska v B-skupine kvalifikácie EURO 2012.

slovakia

left justify in out

img

Slovenskú futbalovú reprezentáciu čaká v piatok 8. októbra dôležitý zápas na pôde bojovného Arménska v B-skupine kvalifikácie EURO 2012. Duel s Arménskom, 105. tímom v rebríčku FIFA, má výkop o 20.00 h miestneho času (17.00 SELČ) na štadióne Republican v Jerevane s kapacitou 15.000 miest. Hlavným rozhodcom je 34-ročný Talian Daniele Orsato.
Slováci v príprave na zápas nič nepodcenili a do metropoly Arménska sa presunuli už v stredu po rannom tréningu v Senci. Vracať domov by sa chceli vysmiati. "Nálada je  v tíme dobrá, dúfam , že nám to vydrží aj po zápase v Arménsku. Priznám sa, že  arménsky futbal mi veľa nehovorí, nemám s ním doteraz žiadne skúsenosti," uviedol pre TASR Karhan, ktorý v piatok zrejme nastúpi na svoj 99. zápas v národnom tíme: "Mali sme videoanalýzu domáceho súboja Arménska s Írskom (0:1) a z tých záberov bolo jasné, že dokážu byť nebezpeční, ak im dáme priestor. Navyše, dober zvládajú aj rýchle kontraútoky. V podstate aj Íri mali športové šťastie, že im domáci nedokázali dať gól ani z vyložených šancí. Takže určite to bude náročný zápas.  Myslím si však, že sa na nich dobre pripravíme a nedáme im veľa voľného priestoru. Dnes sa už každé mužstvo snaží doma uhrať, čo najlepší výsledok a to bez ohľadu na súpera. Napokon s podporou domáceho publika sa hrá o niečo ľahšie. Čo sa nás týka ideme do toho zápasu ako favoriti. Zúčastnili sme sa na MS 2010, vyhrali sme v Rusku, doma s Macedónskom, takže sme v podstate v úlohe favorita, ale ako som povedal, nebude to ľahké."
Futbalisti spod Tatier si urobili dobré renomé osemfinálovou účasťou na MS 2010 v JAR a vysokú latku nepodliezli ani v úvode nového kvalifikačného cyklu. Naopak, zverenci trénera Vladimíra Weissa vyhrali v Moskve a musia si tak zvykať čoraz častejšie na úlohu favorita. V Arménsku však nebude k dispozícii z vynútených dôvodov kanonier Róbert Vittek ani stredopoliari Zdeno Štrba a Marek Sapara.
"Z prvých dvoch zápasov sme získali vynikajúcich šesť bodov a teraz to budeme  musieť potvrdiť v nasledujúcich dvoch stretnutiach. Nečaká nás žiadna prechádzka, ale ja verím tomuto mužstvu, že má na to, aby z Arménska priviezlo tri body. Do Moskvy sme išli s tým, že domáci boli favoriti a my sme mohli prekvapiť. Teraz sme za favoritov považovaní viac my, čo nám v minulosti viac nevyhovovalo, ale ja verím, že to prelomíme a že ten zápas s Arménskom zvládneme," poznamenal stopér FC Liverpoolu Martin Škrtel, ktorému v prípade žltej karty v Jerevane hrozí stop v žilinskom šlágri s Írskom: "V  zápase sa už každý hráč koncentruje len na samotnú hru. Každý ide do toho naplno, takže na takéto veci myslieť nie je čas.  Mám už žltú kartu, takže by ma mrzelo, keby som dostal ďalšiu a nemohol nastúpiť aj proti Írom. Uvidíme. Pevne však verím,  že zápas budeme mať pod kontrolou a nedostaneme sa pod nejaký tlak, kde potom my obrancovia sme nútení robiť nejaké fauly."
Arménsky futbal na svoje väčšie úspechy čaká, ale niekoľko cenných výsledkov už má svojom konte. V minulej kvalifikácii MS 2010 vyhrali Arméni doma napríklad nad Belgickom, pričom s vtedajšími majstrami Európy zo Španielska prehrali len o gól. Naposledy sa im podaril zisk kvalifikačného bodu v Macedónsku po remíze 2:2, keď výhru stratili až gólom z penalty hlboko v nadstavenom čase. "V tíme Arménska sú bojovní hráči, väčšina ich reprezentantov je v podstate z jedného mužstva (Pjunik Jerevan). V niektorých prípadoch arménski hráči disponujú kvalitnými individuálnymi schopnosťami, takže to nebude jednoduché," uviedol legionár ruského Zenitu Petrohrad Tomáš Hubočan, ktorý tiež nemá osobné skúsenosti s arménskym futbalom: "Arméni sú srdciari, čo v domácom prostredí platí dvojnásobne. Myslím si, že budú hrať podobne ako s Macedónskom a Írskom, kde hrali na rýchle brejky. V súboji s Macedónskom potvrdili svoju rýchlosť, pričom niekoľkokrát išli sami na bránu. Jednoducho majú rýchly prechod do ofenzívy. My musíme preto hrať vzadu disciplinovane a pokryť tieto ich kontry. Na tréningu sme trénovali aj štandardné situácie, takže myslím, že aj tie budú na nich platiť. Rovnako by nám mohla priniesť úspech kombinačná hra, aby sme nestrácali často loptu a kombinačnou hrou prenikali do krídelných priestorov odkiaľ by prišli centre a následne zakončenie."
V doterajšej histórii sa mužstvá Slovenska a Arménska ešte nestretli na medzištátnej úrovni. Tréner Vladimír Weiss však má čiastočné skúsenosti s arménskym klubovým futbalom, pretože pod jeho vedením vyradila Artmedia Petržalka v roku 2007 v 2. predkole Pohára UEFA tím Mika Aštarak. V Jerevane však Artmedia prehrala 1:2 a tak postup zachraňovala v odvete domácou výhrou 2:0.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies