V HC Lev chvália slovenskú kuchyňu, prekáža im rečová bariéra

NETKY.SK • 19 September 2011, 18:01 • 2 min
V HC Lev chvália slovenskú kuchyňu, prekáža im rečová bariéra

V HC Lev chvália slovenskú kuchyňu, prekáža im rečová bariéra

slovakia

left justify in out

img

Nováčik Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) HC Lev Poprad zamestnáva vo svojich radoch okrem drvivej väčšiny slovenských a českých hokejistov aj hráčov ďalších štyroch národností. Medzi nimi sú švédski útočníci Emil Lundberg, Karl Fabricius, Kanaďan Dan DaSilva, či americký obranca Grant Lewis. TASR prezradili dôvody príchodu na Slovensko ako aj vnímanie KHL, či mentality Slovákov.

Slovenskému, no predovšetkým popradskému fanúšikovi je známy švédsky hokejista Emil Lundberg, ktorý v predchádzajúcej sezóne pôsobil v extraligovom mužstve HK Poprad. Na rozdiel od svojich spoluhráčov sa nemusel do nového pôsobiska presúvať stovky, či tisícky kilometrov. "Veľa som za novým pôsobiskom cestovať nemusel, keďže som pôsobil v HK Poprad, ale počas sezóny sa nacestujeme dosť, takže sa to vyrovná," uviedol so smiechom rodák zo švédskej Luley.

Bývalý hráč materského klubu a fínskej HPK Hämeenlinna mal možnosť v sezóne 2010/2011 zahrať si aj s terajším kapitánom popradských Levov Ľubošom Bartečkom. "Ľuboš je jednoznačne lídrom nášho tímu, je to veľká osobnosť a preto je aj správne, že je naším kapitánom," konštatoval Lundberg. Jeho krajan Karl Fabricius tiež súhlasil s voľbou kapitána: "Ľuboš je veľmi kvalitný a zanietený hráč. Má zdravé sebavedomie a vždy ide za svojím cieľom, ktorým je víťazstvo. To sú jeho silné stránky, aj keď má i ďalšie. Mám ho veľmi rád. Čo sa však týka hokejových zručností, tak sa mi najviac pozdáva Ladislav Nagy.

Rodák z Bodensu, ktorý je na Slovensku po prvý raz, v srdci Európy pociťuje rečovú bariéru. "Asi jedinú prekážku vidím v jazyku. Nie všetci na Slovensku hovoria anglickým jazykom. Už predtým som hrával s Ľubošom Bartečkom a Martinom Chabadom, od ktorých som získal pozitívne informácie o Slovensku. Som tu po prvý raz, bol som len v Čechách, kde som hral v Liberci a Prahe za švédsky reprezentačný výber," povedal spolubývajúci Čecha Chabadu a krajana Lundberga. "V dome máme štyri apartmány, takže každý z nás má svoje súkromie, ale delíme sa o kuchyňu. Musím povedať, že mi veľmi chutia všetky vaše polievky, tie mám naozaj veľmi rád. Chystám sa ochutnať tatarský biftek, no nemal som ešte na to príležitosť," uviedol Švéd, ktorý ocenil i krásu slovenských dievčat. "Zatiaľ som nemal možnosť zoznámiť sa so žiadnou, pretože sme veľa trénovali, ale musím povedať, že sú veľmi pekné."

Okrem Európanov pôsobia v drese Levov i hráči zo zámoria, ktorých po príchode na Slovensko nezastihli žiadne administratívne ťažkosti. "V skutočnosti som nemal žiadne problémy s vybavovaním môjho angažmánu. Jediný problém bol môj pas, keďže nemal dlhú platnosť, tak som odletel späť do Kanady, vybavil si nový a vrátil sa," odvetil dvadsaťšesťročný kanadský útočník Dan DaSilva, ktorý absolvoval v roku 2009 i predsezónny kemp zámorského tímu San Jose Sharks. "Je ťažké prepracovať sa do tímu NHL. V podstate pred začiatkom sezóny je v mužstvách veľa hráčov, ktorí majú pevné miesto v zostave a pre nás nováčikov zostanú dve, ba dokonca niekedy len jedno miesto. Nechcem povedať, že NHL je pre mňa uzavretá kapitola života. Nikdy sa mi nepodarilo dostať do prvého tímu, no možno sa mi to ešte niekedy podarí a preto si nechávam otvorené dvere. Teraz hrám v druhej najlepšej lige na svete KHL, ktorá sa podľa mňa časom môže vyrovnať NHL."

DaSilva bol posledným hráčom, ktorý doplnil káder HC Lev Poprad, no napriek krátkosti času pocítil predsezónnu tréningovú záťaž. "Tréningy pred sezónou boli veľmi náročné na záťaž. Ráno sme šli na korčule, večer opäť a medzitým počas dňa sme trávili čas aj posilňovni. Tréningová jednotka je porovnateľná so Severnou Amerikou, ale predsa len sa mi zdajú tréningy v USA o niečo ťažšie," zamyslel sa kanadský útočník.

Oporou zadných radov nováčika KHL je 26-ročný americký obranca Grant Lewis, ktorý v sezóne 2008/2009 nastúpil v drese Atlanty Thrashers na svoj doposiaľ jediný zápas NHL. "Môj jediný zápas v NHL považujem za svoj doterajší vrchol v kariére, no hneď tri dni na to prišlo zranenie a vypadol som z mužstva. Bol to veľmi rýchly a pozičný zápas proti veľmi skúseným hráčom, hrali sme proti Floride Panthers," spomínal Lewis, pre ktorého je angažmán v tíme HC LEV Poprad jeho vôbec prvou skúsenosťou s hokejom mimo USA.

Americkému hokejistovi sa v Poprade páči a vyhovuje mu i pohostinnosť Slovákov, no rovnako ako poniektorí spoluhráči pociťuje rečovú bariéru. "Všetci sa tu ku nám správajú veľmi milo a príjemne. Aj keď tu veľa ľudí nehovorí plynule anglicky, ale len troška, tak sa s nami snažia dohovoriť. My sa začíname tiež niečo učiť po slovensky, ale ide nám to pomaly," povedal Lewis, ktorému sa pozdáva i slovenská kuchyňa: "Zatiaľ som na Slovensku stihol ochutnať len halušky, ale viac-menej ja osobne zatiaľ jedávam viac pizzu, cestoviny a šaláty, teda nie veľká zmena oproti tomu, čo som konzumoval v USA. Musím však úprimne povedať, že jedlo na Slovensku je lepšie ako som očakával," uzavrel pre TASR Lewis.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies