NR SR bude v januári voliť náhradu za obvineného Dušana Kováčika

NETKY.SK • 11 December 2020, 12:37 • 2 min
NR SR bude v januári voliť náhradu za obvineného Dušana Kováčika

BRATISLAVA - Po voľbe generálneho prokurátora, bude parlament hľadať aj špeciálneho prokurátora.

slovakia

left justify in out

Špeciálneho prokurátora volí a odvoláva parlament. Jeho funkčné obdobie je sedem rokov.

 

Kto je Dušan Kováčik

 

Vo funkcii špeciálneho prokurátora bol viac ako 12 rokov. V októbri ho zadržala Národná kriminálna agentúra a následne ho obvinila zo spolupráce so zločineckou skupinou, z prijímania úplatku a zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a z korupcie.

 

Dlhé roky bol Kováčik známy ako "prokurátor mocných". Kritizovaný bol aj pre svoju nečinnosť. Za dvanásť rokov podal Kováčik len12 žalôb. Momentálne sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe.


Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková rozhodla o dočasnom pozastavení výkonu funkcie Dušana Kováčika dňom 22. októbra.
Predseda Národnej rady SR (NR SR) Boris Kollár zo Sme rodina, dnes teda vyhlásil voľbu na nového špeciálneho prokurátora. 

 

Čítajte tiež: Čo chceli Bödörovci dosiahnuť? Makó uviedol tri hlavné ciele

 

Návrhy kandidátov


Návrhy kandidátov je možné podávať do 8. januára 2021 do 16:00.
Voľba nového špeciálneho prokurátora sa má uskutočniť na schôdzi parlamentu, ktorej začiatok je naplánovaný na 26. január 2021. 


„Dostačujúcu lehotu štyroch týždňov na prihlásenie jednotlivých kandidátov určujem z dôvodu, aby sa jednak kandidáti dostatočne pripravili a zároveň, aby účastníci vypočúvania v rámci minulosti dotyčného kandidáta mali dostatok času si všetko preveriť,“ uviedol predseda parlamentu.


Zároveň žiada navrhovateľov, aby v určenom termíne predložili návrhy na voľbu kandidáta na špeciálneho prokurátora, Ústavnoprávnemu výboru NR SR, a to podaním do podateľne Kancelárie NR SR. 

 

Vypočutie kandidátov


Ústavnoprávny výbor bude následne prihlásených kandidátov vypočúvať. Kancelária NR SR zverejní na svojej webovej stránke životopisy všetkých uchádzačov a to najmenej 20 dní pred samotným vypočutím.


K téme sa dnes vyjadril aj podpredseda parlamentu Juraj Šeliga, ktorý zároveň vyzval „všetkých, ktorí o tejto práci uvažovali a spĺňajú podmienky, aby sa prihlásili"

 

V súvislosti s otázkou, či by sa mal špeciálnym prokurátorom stať advokát Daniel Lipšic, Šeliga uviedol:


„Každý, kto bude spĺňať požiadavky na špeciálneho prokurátora, nech kandiduje. Ja si počkám na zoznam kandidátov a vypočutie. Potom sa rozhodnem a svoje poradie poviem verejne tak ako vždy doteraz“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies