Zviera ako darček na Vianoce? Len v prípade ak neskončí v útulku alebo na ulici

NETKY.SK • 10 December 2020, 10:57 • 2 min
Zviera ako darček na Vianoce? Len v prípade ak neskončí v útulku alebo na ulici

BRATISLAVA - Sloboda zvierat vyzýva ľudí, aby nekupovali zvieratá ako vianočný darček. Uviedla to predsedníčka organizácie Pavla Dugovičová.

slovakia

left justify in out

Viacero faktorov 

Organizácia má každoročné skúsenosti s množstvom zvierat, ktoré po Vianociach končia v útulkoch či na ulici. Ľudí preto vyzýva, aby si kúpu zvieraťa ako darček rozmysleli. Skôr, ako sa ľudia rozhodnú darovať niekomu zviera ako vianočný darček, by si podľa Slobody zvierat mali premyslieť, či zviera naozaj chcú a či naň budú mať dostatok času.

 

img

 

Dôležité je zvážiť aj to, či majú dostatok financií, aby mu poskytovali adekvátnu starostlivosť a či budú schopní sa o zviera postarať počas celého jeho života.

 

Možnosťou je aj ďalšie darovanie 
"Zviera je živý tvor a nedá sa po sviatkoch vymeniť za iný model ani vrátiť. Je to záväzok na dlhé roky. Odrádzame najmä od živých prekvapení bez predošlej dohody s obdarovaným – psík pre babku, ktorá ho pripne na reťaz či pre dieťa, ktoré nie je na zodpovednosť pripravené. Ak však rozhodnutiu darovať domov zvieratku v núdzi predchádza zrelá úvaha celej rodiny, potom nemôže byť krajšieho gesta pomoci," povedala Dugovičová.

 

img

 

Možnosť každej krajiny 
Sloboda zvierat upozorňuje, že dopyt po živých darčekoch navyše podporuje nehumánne množenie zvierat. Masoví producenti šteniat a mačiat držia rodičov aj mláďatá v nevhodných chovných podmienkach, ktoré nie je možné kontrolovať, pokým štát nezavedie povinnú registráciu chovov spoločenských zvierat a nezačne regulovať ich internetový predaj.

 

img

 

Preplnené útulky 
Organizácia dodáva, že zima predstavuje pre útulky najťažšie obdobie. Kapacity slovenských útulkov sú celoročne naplnené a počty prijatých zvierat často prevyšujú počty adopcií. Len útulok Bratislava Polianky prijal od začiatku roka 2 026 psov, pričom nový domov prostredníctvom domácej alebo zahraničnej adopcie sa podarilo nájsť zatiaľ 1 145 zvieratám.

 

img

 

Je tu aj iný spôsob 

Ľudí, ktorí by mali skutoční záujem o zaobstaranie si zvieraťa Sloboda zvierat vyzýva, aby zvážili možnosť adopcie zvieraťa z útulku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies