Zdravotné problémy diplomatov v Číne a na Kube mohli byť cielené

NETKY.SK • 6 December 2020, 14:05 • 2 min
Zdravotné problémy diplomatov v Číne a na Kube mohli byť cielené

USA - Komisia americkej Národnej akadémie vied zistila, že zdravotné problémy amerických diplomatov na Kube a v Číne môžu súvisieť s mikrovlnným žiarením. Je to zároveň najnovšia teória o záhadnom ochorení, ktoré sa začalo objavovať v roku 2016 v Havane.

slovakia

left justify in out

Nemusela to byť tropická choroba 
Štúdia tvrdí, že "riadená, pulzná rádiofrekvenčná energia sa javí ako najvierohodnejšie vysvetlenie" symptómov, medzi ktoré patrili intenzívne bolesti hlavy, závrat či kognitívne ťažkosti. Predtým pracovali s teóriami, že ťažkosti mohli spôsobiť tropická choroba alebo psychický tlak.

 

img

 

Nešťastná náhoda? 
Komisia, ktorú tvorilo 19 členov, neidentifikovala zdroj energie a takisto netvrdí, že diplomati boli obeťami útoku. Poznamenali, že v bývalom Sovietskom zväze sa uskutočnil výskum spojený s takýmito zdravotnými problémami.

 

img

 

Odborníci vyhlásili, že je veľmi náročné vyriešiť tento prípad, keďže nie všetci diplomati mali rovnaké príznaky a akadémia nemala prístup k všetkým predchádzajúcim štúdiám o ochoreniach.

Zdravotné problémy malo približne dvadsať Američanov spojených s veľvyslanectvom na Kube a takisto kanadskí diplomati a zamestnanci amerického konzulátu v čínskom Kantone.
 

Informácie z roku 2018

Washington informoval Havanu o najnovšom incidente z 29. mája (2018) už predtým, ako bol formálne lekársky potvrdený, a pripomenul Kube jej zodpovednosť za ochranu diplomatov na jej pôde.

 

img

 

Diplomati, ktorí boli záhadnému ochoreniu vystavení, utrpeli príznaky zodpovedajúce ľahkému otrasu mozgu. Pri niektorých prípadoch sa objavila aj dezorientácia a strata sluchu.

 

Niektorí americkí predstavitelia v Číne aj na Kube hlásili, že predtým, ako ochoreli, počuli neidentifikovateľný zvuk, a prvé správy naznačovali, že mohli byť zasiahnutí tajnou zvukovou zbraňou.

 

 

Po tom, čo USA označili Kubu zodpovednú za uskutočnenie útokov, resp. "ochranu" jej úradníkov, odvolali viac ako polovicu svojich zamestnancov a vykázali 15 kubánskych diplomatov z Washingtonu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies