Na pohrebe bieloruského aktivistu boli tisícky ľudí, sankcie už uvalilo aj Nórsko

NETKY.SK • 20 November 2020, 21:03 • 2 min
Na pohrebe bieloruského aktivistu boli tisícky ľudí, sankcie už uvalilo aj Nórsko

Posledná rozlúčka s Ramanom Bandarenkom sa uskutočnila v piatok. S aktivistom, ktorého mali po zadržaní údajne brutálne zbiť, sa prišli rozlúčiť aj davy ľudí.

slovakia

left justify in out

Pred minským kostolom ľudia držali jeho fotografie, nechýbali ani červeno-biele stuhy. Niekoľko kilometrov dlhý rad smútiacich ľudí sa presunul na cintorín.


Raman Bandarenka zomrel 12. novembra, deň po udalostiach v Minsku. Zadržať ho mali muži, ktorí mali odstraňovať stuhy v bielo-červených farbách. Následne ho mali vziať muži do dodávky. Ľudsko-právni aktivisti tvrdia, že v dopravnom prostredku Bandarenku zbili. Tridsaťjedenročný muž umrel v dôsledku zranení hlavy.

 


K zodpovednosti za jeho smrť sa však polícia nepriznáva a absolútne ju popiera. Podľa mužov zákona sa mal zraniť pri bitke. Vyšetrovatelia sa tiež nazdávajú, že Bielorus bol pod vplyvom alkoholu.

Agentúra AP dodala, že tí novinári a lekár, ktorí dali správu o absencii alkoholu v krvi, sú už zatknutí.

 

Protestujúci sú v uliciach Minsku od prezidentských volieb, ktoré v krajine prebehli 9. augusta a malo sa v nich podľa ich mienky podvádzať. Tvrdenia o manipulácii volieb však nemá len opozícia, ale aj niektorí volební pracovníci.
 

Počas série protestov, ako tvrdia aktivisti snažiaci sa o dodržiavanie ľudských práv, bolo zadržaných viac ako 19-tisíc osôb, tisíce dokonca mali bezpečnostné zložky Lukašenkovho režimu zbiť.

 

 

Západné krajiny už za správanie bieloruského prezidenta uvalili na predstaviteľov režimu sankcie. K Európskej únii sa v piatok pripojilo aj Nórske kráľovstvo. Pobaltské krajiny zase ešte rozšírili sankčný zoznam o ministra športu a šéfa rezortu informácií.

 

Prečítajte si aj tieto informácie o priebehu smrti aktivistu.

Prečítajte si aj o tom, ako Lukašenkovu krajinu vnímajú Slováci, ktorí žijú, alebo pôsobili v Bielorusku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies