Aj Zuzana Čaputová podporuje ekologickú petíciu, ktorú podpísalo 120-tisíc ľudí

NETKY.SK • 19 November 2020, 15:34 • 2 min
Aj Zuzana Čaputová podporuje ekologickú petíciu, ktorú podpísalo 120-tisíc ľudí

Už 24. novembra by malo dôjsť k prerokovaniu dôležitej petície, ktorá môže prispieť k pomoci životnému prostrediu.

slovakia

left justify in out

Pod túto petíciu s názvom Klíma ťa potrebuje sa dalo podpis viac ako 120-tisíc občanov. 24. novembra majú o nej hovoriť poslanci a členovia parlamentného výboru pre životné prostredie. Ako ďalej informovali zástupcovia iniciatívy, veria, že poslanci sa postavia za tieto požiadavky.


Podpísaní chcú, aby politici prijali klimatickú krízu ako jednu zo štátnych priorít. Mali by tak urobít aj tým, že vyhlásia klimatickú núdzu. Tá by mala smerovať k uhlíkovej neutrality krajiny medzi Tatrami a Dunajom do roku 2040.

 

 

Chcú tiež, aby rezort životného prostredia s ďalšími rezortami pripravili stratégiu dosiahnutia uhlíkovej neutrality, čo doteraz nie je. Jedným z bodov je aj podpora sprísnených klimatických cieľov aspoň tak, ako to navrhuje Európska únia (EÚ). Najlepšie teda na úrovni redukcie skleníkových emisií o 65 percent, a to už do roku 2030.

 

„Našim cieľom je dostať petíciu na prerokovanie pléna Národnej rady SR už na novembrovej schôdzi, pretože kľúčový summit o klimatických cieľoch EÚ sa uskutoční už v prvej polovici decembra,“ povedala iniciátorka Marta Fandlová.

 

Dodávajú, že iniciatívu podporuje aj prezidentka Zuzana Čaputová, ale aj mnoho ľudí, ktorí sú na očiach ľudí a majú význam pre verejný, kultúrny či spoločenský život. Súhlasí s ňou aj minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO).Dokonca ju pri príležitosti 17. novembra ocenil. Iniciatíva dostala ocenenie za prínos pre ochranu životného prostredia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies