Zavedú na Ukrajine tábory pre ruské obyvateľstvo?

NETKY.SK • 11 November 2020, 14:50 • 2 min
Zavedú na Ukrajine tábory pre ruské obyvateľstvo?

KYJEV - Vláda Ukrajiny predložila Najvyššej rade návrh zákona o nútenom presídlení ruského obyvateľstva a vojnových zajatcov z územia Donbasu.

slovakia

left justify in out

Dokument uvádza, že sa to dotkne tých, ktorých SBU bude považovať za hrozbu pre národnú bezpečnosť. Pracovníci bezpečnostných síl budú o nespoľahlivých obyvateľoch informovať generálny štáb. Potom začnú riešiť otázku internácie.

 

Presun zajatcov bude riešiť generálny štáb, presun civilných osôb – ústredné výkonné orgány, niektoré orgány činné v trestnom konaní a miestne orgány. Pomôžu im v tom ukrajinské železnice Ukrzaliznytsia.

 

 

Miesta pre nový pobyt určia regionálne úrady po dohode s Kyjevom. Musia tiež zabezpečiť udržiavanie vysídlených osôb „v súlade s normami medzinárodného humanitárneho práva“. Pre zajatcov budú vytvorené strážené tábory.

 

Peniaze z rozpočtu budú pridelené na poskytnutie stravy či ošetrenia, bývania a kultúrnych služieb pre internované osoby. Navrhuje sa minúť 2,8 tisíc dolárov na osobu ročne.

 

Finančná podpora vojnových zajatcov bude závisieť od ich kategórie, ktorá sa počíta na základe hodnosti. Pre najnižšie stupne – približne 93 dolárov ročne, pre najvyššie stupne – 873 dolárov.

 

 

Zdôrazňuje sa, že presídlenie je možné iba v nevyhnutných prípadoch, je možné sa proti nemu legálne odvolať a doba jeho platnosť sa skončí okamžite po ukončení bojových akcií.

 

Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny by tiež malo organizovať vonkajšie vzťahy so štátmi a medzinárodnými organizáciami „týkajúce sa zadržiavania a návratu vojnových zajatcov a internovaných osôb“.  

 

       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies