V meste Beatles sa inšpirovali Slovenskom, spustili celoplošné testovanie

NETKY.SK • 7 November 2020, 09:25 • 2 min
V meste Beatles sa inšpirovali Slovenskom, spustili celoplošné testovanie

LIVERPOOL – V anglickom meste sa vydali podobnou cestou v boji proti pandémii nového koronavírusu, ako na Slovensku. V piatok tam spustili celoplošné testovanie obyvateľstva.

slovakia

left justify in out

Ako informovala britská stanica BBC, ide o vôbec prvý takýto projekt v Británii, kde je vyhlásený celoštátny lockdown platný do do 2. decembra. Vláda sa tak rozhodla po odporúčaní odborníkov, ktorí tvrdia, že ak by teraz nezasiahli, nemocnice by do začiatku decembra skolabovali. V Liverpoole žije približne pól milióna ľudí, ktorí môžu využiť túto možnosť a prísť sa otestovať na ochorenie COVID-19.

 

Odberové tímy fungujú po celom meste

Odberné miesta sú rozmiestnené po celom meste, vrátane domovov sociálnych služieb, škôl či univerzít. Členom anglickej Národnej zdravotníckej službe (NHS) pomáha s testovaním obyvateľstva približne 2 tisíc príslušníkov armády.

 

 

Miestni obyvatelia sa dokonca môžu rozhodnúť akou formou sa nechajú pretestovať. Buď výterom z nosa, alebo pomocou nových rýchlotestov, ktorých výsledky sú známe do 20 minút bez využitia laboratória. Aby sa predišlo vytváraniu dlhých rád pred odberovými miestami, ľudia sa na test môžu objednať aj on-line.

 

 

 

Celoplošné testovanie ako nová zbraň proti pandémii?
Tento druh hromadného testovania má podľa britského premiéra Borisa Johnsona "potenciál stať sa novou, silnou zbraňou v boji proti COVID-19". Vláda podľa neho v prípade úspechu plánuje dodať milióny testov aj do ďalších miest v krajine.

 



Počet nakazených pripadajúci na 100 tisíc obyvateľov je v Liverpoole jeden z najvyšších v Británii. Mesto spolu s okolím bolo ako prvé zaradené do tretieho stupňa lockdownu, v ktorom platia najprísnejšie opatrenia. Trojstupňový systém zaviedla britská vláda v septembri.

 

Mohlo by vás zaujímať: Počet nakazených v Británii rapídne stúpa. Ak nezavedú lockdown, skolabuje zdravotníctvo



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies