Ekologickí aktivisti kritizujú energetický a klimatický plán, máme však túto veľkú moc

NETKY.SK • 2 November 2020, 12:48 • 2 min
Ekologickí aktivisti kritizujú energetický a klimatický plán, máme však túto veľkú moc

Cesta Slovenska k uhlíkovej neutralite môže byť jednou z oblastí, v ktorej sa ukážeme ako svetoví lídri.

slovakia

left justify in out

BRATISLAVA – Podľa aktivistov, ktorí sa snažia o záchranu prírody, má slovenský energetický a klimatický plán nedostatky. V tlačovej správe to prezentuje aj Slovenská klimatická iniciatíva (SKI) spolu so Slovenskou asociáciou fotovoltického priemyslu a obnoviteľných zdrojov energie (SAPI), ako aj organizáciou Budovy pre budúcnosť. 

 

 

Zaostávanie

Tento plán má dať Slovensku energetickú efektívnosti, znížiť emisie skleníkových plynov, ale aj možnosť využívať viacej obnoviteľné zdroje. No práve kroky k týmto cieľom aktivistom chýbajú. Vraj si kladieme malé ciele, myslia si títo milovníci prírody.

 

Nielen teplárenstvo

„Energetický a klimatický plán Slovenska sa v oblasti dekarbonizácie takmer celý točí okolo teplárenstva a obnoviteľné zdroje energie sú odsunuté na druhú koľaj. Pritom Slovensko má práve najväčší problém s dosahovaním plánovaného podielu obnoviteľných zdrojov energie. Treba si tiež uvedomiť, že napríklad doprava, ktorej dekarbonizácia sa do veľkej miery opiera o batériovú alebo vodíkovú elektromobilitu, nutne potrebuje elektrinu vyrobenú z obnoviteľných zdrojov,” povedal Ján Karaba zo SAPI.
 

 

Meškáme

Ekologickí aktivisti bijú na poplach aj v ďalej oblasti, a to energetickej efektívnosti pre budovy a priemysel. V tejto meškáme od marca. „Tým pádom ciele úspor energie a zníženia emisií v sektore budov nie sú v Národnom energetickom a klimatickom pláne zahrnuté. Navyše to vytvára objektívne obavy, či budú obe kľúčové politiky vo vzájomnom súlade,” prezradila Katarína Nikodemová z organizácie Budovy pre budúcnosť.

 

Nové ciele
Chceli by aj jasnú stratégiu a merateľné ciele pre energetiku, najmä z hľadiska inovácií. Chýbajú im aj kroky, ktoré privedú Slovensko k ukončeniu dotácií na fosílne palivá. Chceli by aj, aby sa bojovalo s tzv. energetickou chudobou. Mnoho ľudí totiž z nedostatku finanncií musí stále vykurovať práve fosílnymi palivami, uhlím, prípadne drevom. Slovenské lesy sa na tento účel teda plienia buď nelegálne, alebo legálne, no stále ide o plienenie lesov.

 

 

Nepíliť si vlastný konár

Slovensko môže v oblasti ekológie patriť k svetovým lídrom, no musíme začať aj každý od seba, nestačia len ciele, plány či kroky. Keď len milión obyvateľov denne urobí nejakú zmenu doterajších zlých enviro-návykov, prispejeme tým nemalou mierou k snu všetkých, ktorí považujú za logické a nevyhnutné nepíliť si konár, na ktorom sedíme. Prírodu je dôležité chrániť a ako masa ľudí v tom máme obrovskú moc. Väčšiu, než si možno myslíme.

 

Neplytvať teplou vodou

Keďže teplárne v mnohom stále vykurujú aj štiepkami či uhlím, namieste je nemýňať toľko horúcej vody, prípadne ju nenechávať zbytočne tiecť. Každý jeden návyk je možné zlepšiť, čím pomôžeme každý prispieť k záchrane planéty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies