Gruzínsky sen získal väčšinu v parlamentných voľbách, porazený Saakašvili hovorí o volebnom podvode

NETKY.SK • 2 November 2020, 07:53 • 2 min
Gruzínsky sen získal väčšinu v parlamentných voľbách, porazený Saakašvili hovorí o volebnom podvode

V bývalej sovietskej republike si v sobotu volili nové zloženie parlamentu.

slovakia

left justify in out

TBILISI – Strana Bidzinu Ivanišviliho vyhrala voľby do zákonodarného zboru. Tie sa konali v sobotu aj napriek tomu, že vo väčšine sveta zúri nový koronavírus a s ním spojená pandémia. Z volieb vzišla ako víťazná strana Gruzínsky sen. V nedeľu to o tom informovala gruzínska ústredná volebná komisia po spočítaní viac ako 99 % obálok s hlasovacími lístkami.

 

Vládna strana získala takmer polovicu všetkých odovzdaných hlasov, presne 48,1%. Podľa zástupcu tejto politickej strany Gruzínsky sen tak získal dostatočný počet miest v krajine, ktorá má, rovnako ako Slovensko, 150 poslancov parlamentu.

 

 

Opozičný rival, ktorým je exprezident Michail Saakašvili a jeho Zjednotené národné hnutie prehrali. Získali len 27,1 %. Saakašvili tvrdí, že vo voľbách došlo k manipulovaniu s hlasmi. V nedeľu v Tbilisi dochádzalo aj k protestom pred budovou parlamentu. Tisíckam demonštrantov sa nepáčil práve spôsob, akým mali byť voľby realizované. Opoziční lídri chcú, aby sa volebný výber v Gruzínsko zopakoval, odmietajú sa napriek zvoleniu stať súčasťou nového gruzínskeho parlamentu.

 

Niekdajšiu hlavu štátu Mihaila Saakašviliho počas kampane v gréckej metropole Atény, kde sa stretol s gruzínskymi prisťahovalcami, nevítali najmilšími prejavmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies