Európska komisia zažaluje Slovensko, varovanie prišlo už pred rokom

NETKY.SK • 30 Október 2020, 21:47 • 2 min
Európska komisia zažaluje Slovensko, varovanie prišlo už pred rokom

Došla im trpezlivosť s dlhodobým neriešením problému, ktorým je nedodržiavanie predpisov o uznávaní odborných kvalifikácií.

slovakia

left justify in out

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) v piatok vydala rozhodnutie, že prípad zašle na Súdny dvor Európskej únie (EÚ). Slovensko totiž už dlhodobo nerešpektuje európske nariadenie, ktoré umožňuje uznávanie odborných kvalifikácií.

 

Informáciu o tom priniesla Ingrid Ludviková zo Zastúpenia EK v Slovenskej republike. Predpisy majú za cieľ umožniť ľahšiu cestu k uznávaniu odborných kvalifikácií v členských krajinách Európskej únie.

 

 

Táto smernica je dôležitá nielen pre odborníkov, ale občanom sa ňou zabezpečuje ľahšie získanie služieb v celej Európe. Nariadenie tiež umožňuje viac ochrany pre spotrebiteľov či ďalších občanov.

Ludviková informovala, že Slovenská republika nevykonala nápravu. Stanovisko od EK totiž bolo zaslané v novembri 2019. No odvtedy sa SR v tejto oblasti nezlepšila. Stále podľa nej máme niekoľké oblasti, v ktorých tieto predpisy nerešpektujeme. Ako príklad uviedla koordináciu minimálnych požiadaviek na odbornú prípravu a rozsah činností. Táto oblasť sa týka napríklad lekárnikov, lekárov, zubárov, sestier,  či pôrodných asistentiek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies